Eerste overleg over cao Codi

De cao voor de medewerkers van Codi loopt af op 1 september anstaande. Daarom is er op 4 juli onderhandeld over een nieuwe cao. De insteek van CNV Vakmensen concentreert zich op loonsverbetering en 5 mei jaarlijks als doorbetaalde vrije dag.

Voorstellen gewisseld, voorstellen CNV

Zoals we hierboven schreven, beperkt onze voorstellenbrief zich tot een loonsverbetering (om koopkrachtverlies zoveel mogelijk te beperken) en 5 mei jaarlijks als doorbetaalde vrije dag. De inflatie is aanhoudend hoog. Compensatie voor die inflatie kunnen we niet helemaal bij Codi halen. Dat heb ik tijdens de bijeenkomsten ook al verteld. Wij hebben in onze voorstellenbrief een beeld geschetst van de inflatiecijfers en tijdens het overleg aangegeven dat we willen dat er een fatsoenlijke loonsverhoging wordt afgesproken, waardoor het koopkrachtverlies in ieder geval enigszins beperkt wordt. Ons voorstel met betrekking tot de jaarlijkse betaalde vrije dag voor 5 mei kan nog niet op een warm onthaal rekenen.

Voorstellen Codi

Codi kwam met een aantal voorstellen waarvan wij bij jullie willen peilen hoe je daarover denkt.

Allereerst wil Codi dat de opzegtermijn voor de medewerker die zelf ontslag neemt, wordt verlengd van 1 naar 2 maanden. Dat geeft Codi meer ruimte en tijd om voor vervanging te zorgen. Wij hebben aan Codi laten weten dat dit in ieder geval ook betekent dat als Codi een medewerker wil ontslaan, dat Codi dan een opzegtermijn van 4 maanden in acht moet nemen. Hoe kijk jij hier tegenaan? Vind je dit belangrijk of onbelangrijk? En kun je er mee leven of niet?

Ook wil Codi het aantal ADV-dagen naar beneden bijstellen. Je hebt nu nog recht op 13 ADV-dagen per jaar. Volgens Codi hebben veel medewerkers moeite om elk jaar de dagen op te maken. Vanwege de werkdruk en krapte in het personeelsbestand, wil Codi nu het aantal ADV-dagen van 13 naar 11 terugbrengen. Zit je in de schaal 0-10 dan worden die dagen gecompenseerd. Je krijgt dan dus een hoger loon. Houd er rekening mee dat je daar belasting over betaalt en dat het netto dus niet hetzelfde oplevert als twee vrije dagen (ook al bouw je er ook vakantiegeld en pensioen over op).
Het is ook geen extra verhoging. De cao wordt er niet beter (maar ook niet persé slechter van), de mogelijkheid bestaat nu ook al in de cao voor de mensen in de groepen 0-6.
Een en ander houdt in dat je elk jaar 2 dagen extra moet werken en dat je loon enigszins verhoogd wordt.
Hoe kijk jij hier tegen aan? Vind je dit belangrijk of onbelangrijk? Ben jij voor of tegen het voorstel van Codi (of heb je geen mening)?

De leeftijd waarop je gebruik kunt maken van de 55+-regeling moet volgens Codi omhoog naar 57 jaar. De reden hiervoor is dat de AOW-leeftijd is verhoogd naar 67 jaar (en later waarschijnlijk hoger) en ook hier weer is het argument van de arbeidsmarkt en personeelskrapte een issue.
Vorig jaar hebben we vastgesteld dat de regeling Codi vrijwel niets kost; het is dan ook geen kostenissue, maar het heeft te maken met het feit dat het moeilijk is om aan voldoende mensen te komen.
Ook hiervan willen we graag weten: hoe kijk jij hier tegen aan? Vind je dit belangrijk of onbelangrijk? Ben je voor of tegen het voorstel?

Codi heeft nog geen concreet loonbod gedaan. Wel is een aantal keren aangegeven dat men een competatieve set arbeidsvoorwaarden wil (dus niet slechter dan de omgeving) en dat men graag weer een cao voor een langere periode wil. Je moet daarbij denken aan een periode van 1,5 tot 2 jaar. Wij zijn zéker wel bereid om een cao voor die periode af te spreken, maar dat hangt af van de loonsverhoging die Codi wil betalen.
Omdat er veel onzekerheid is (bijv. over hoe de inflatie verder verloopt), is dit zowel voor Codi als voor jou als medewerker een onzeker, maar niet onmogelijk, pad.

Op 23 augustus gaan we verder

Omdat we er naar streven dat er een nieuwe cao ligt als de huidige afloopt, hebben we ons best gedaan om nog vóór 1 september nog een overleg te plannen. Willem komt daar apart voor terug van vakantie. Laat ons weten hoe jij aankijkt tegen de voorstellen van Codi.

Klik hier om de enquête uiterlijk 1 augustus 2022 in te vullen. Alleen op die manier kunnen wij goed namens jou onderhandelen.

Krijg jij deze nieuwsbrief per post dan hebben wij geen e-mailadres van jou, of je hebt je uitgeschreven voor nieuwsbrieven van CNV Vakmensen. Wij willen het liefst jou zo snel mogelijk op de hoogte stellen van al het cao-nieuws. Kijk daarom op “mijncnv” op onze site: www.cnvvakmensen.nl om dit te controleren of geef je e-mailadres opnieuw door.

Zo vul je de enquête in via onze cao-pagina.
Om deze enquête in te vullen ga dan naar www.cnvvakmensen.nl/caos en vul dan Codi in de zoekbalk. Op deze cao-pagina vind je een tijdbalk en druk op ideeën.

CAO-pagina

Iedereen, lid of geen lid, kan daar meepraten, vragen stellen of iets aan de orde brengen. Je hebt geen account nodig. Dus ook voor je collega’s die (nog) geen lid zijn maar wel een mening hebben over de cao en willen meepraten. Ga naar Cao Codi International | CNV Vakmensen.

Als je vragen/opmerkingen of suggesties hebt, mail mij dan via a.bulsink@cnvvakmensen.nl of spreek Willem aan als hij op de werkvloer is.

CNV Onderhandelingsdelegatie
Aletta Bulsink en Willem Rensen
a.bulsink@cnvvakmensen.nl
06-204 71 888