CNV Vakmensen bereikt onderhandelingsresultaat cao Codi

Op 1 september 2022 loopt de cao van Codi af. Ook deze keer is het gelukt om voor het aflopen van de cao overeenstemming te bereiken over een nieuwe cao. Hieronder lees je wat we hebben afgesproken. Leden van CNV Vakmensen hebben tot 1 oktober 2022 de tijd om te stemmen.

De afspraken op een rij

  • Looptijd van 2 jaar; de nieuwe cao geldt dus van 1 september 2022 tot 1 september 2024.
  • Loon: in totaal worden de lonen in die periode met circa 8% verhoogd. Dat zit zo:
    -  Op 1 december 2022 worden de lonen verhoogd met 3,5%,
    -  Vier maanden later, namelijk op 1 april 2023 worden de lonen opnieuw verhoogd, maar nu met € 100,- structureel (voor een operator komt dit neer op circa 3,1%),
    -  Op 1 april 2024 worden de lonen opnieuw verhoogd, nu met 1,25%.
    Omdat het loon in 2023 met een bedrag wordt verhoogd, hangt het er dus vanaf hoeveel je verdient met hoeveel procent je loon echt wordt verhoogd. Verdien je minder dan de gemiddelde operator, dan is het percentage hoger. Verdien je meer, dan is het procentueel wat lager.
    Doordat de loonsverhogingen van 2023 en 2024 over de verhoogde lonen gaan, kom je al met al tot een loonsverhoging van ca. 8% over een periode van 2 jaar. 
    Codi heeft daarnaast aangegeven dat men verwacht dat in 2023 de bonus uit de cao weer kan worden uitgekeerd.
  • De opzegtermijn wordt 2 maanden in plaats van 1. Dat geldt voor jou als jij je baan opzegt vanuit een contract voor onbepaalde tijd. Codi heeft dan meer tijd om een nieuwe collega te zoeken. Daar staat tegenover dat als Codi jou wil ontslaan, dat Codi dan 4 maanden opzegtermijn in acht moet nemen. Dat is zo geregeld in de Wet. Heb je een contract voor bepaalde tijd, dan blijft de opzegtermijn die jij in acht moet nemen 1 maand.
  • Verkopen van 5 ADV-dagen voor medewerkers in functiegroep 1-6 wordt, als je dat wilt, gemakkelijker gemaakt. De cao kent de mogelijkheid al, maar Codi wil het gemakkelijker maken. Als je je ADV-dagen wilt verkopen (let op: alleen als jij dat wilt, geen plicht!), dan geef je dat door voor 1 november 2022 over de ADV-dagen van het volgende jaar. Het bedrag (1 ADV-dag is 4,8% van een maandloon waard) wordt verdeeld over 12x je maandloon. Je kunt elk jaar opnieuw besluiten of je dit wel of niet wilt. Deze regeling geldt niet bij langdurige arbeidsongeschiktheid en niet bij de 55+-regeling. De overige 5 dagen houd je in tijd. Nogmaals, als jij gewoon je ADV-dagen wilt houden, dan houd je die. Het is een extra optie.
  • 55+-regeling: deze regeling wordt langzamerhand een 57+-regeling. Iedereen die nu deelneemt, kan blijven deelnemen. Iedereen die op 1 janauri 2023 53 jaar of ouder is, kan nog op 55-jarige leeftijd gebruik maken van de regeling zoals die nu is.
    Ben je op 1 januari 51 of 52 jaar, dan kun je op je 56e gebruik maken van de regeling.
    Ben je dan 50 jaar of jonger, dan kun je op je 57e met de regeling.

Onze mening over het resultaat

We hadden, gelet op de enorme inflatie, in 2022 liever een hogere loonsverhoging afgesproken, maar dat was niet mogelijk. Wel hebben we kunnen afspreken dat je al snel in 2023 opnieuw een loonsverhoging krijgt, waardoor je binnen 7 maanden je loon verhoogd ziet worden met ca 6,6%. Wij zijn van mening dat dat een nette loonsverhoging is. In 2024 komt er dan op 1 april 2023 opnieuw 1,25% bij en gaan we weer onderhandelen over een nieuwe cao.
Tegen de verlenging van de opzegtermijn en het gemakkelijker maken van de mogelijkheid om ADV-dagen te verkopen, hebben wij geen overwegende bezwaren. Dat de 55+-regeling langzamerhand verandert in een 57+-regeling, is weliswaar minder maar de regeling is in stand gebleven en er is een nette overgangsregeling afgesproken voor de mensen die dicht tegen de leeftijd aan zitten. Al met al kun je dan nog steeds zo'n 10 jaar voor je AOW korter werken.

Stemmen

Leden van CNV Vakmensen kunnen stemmen over het resultaat. Dat kan via bijgaande LINK uiterlijk 1 oktober 2022.

Eventueel kantinebijeenkomst

Normaal gesproken leggen we het resultaat uit tijdens kantinebijeenkomsten. Dat is nu niet op korte termijn mogelijk, omdat ik op vakantie ga. Als het nodig en gewenst is, dan kom ik op 29 september 2022 tussen 13.00-15.00 uur tijdens twee bijeenkomsten uitleggen wat we hebben afgesproken en kunnen we daarover in gesprek. Die kantinebijeenkomsten organiseren we alleen bij voldoende belangstelling.
Laat via de volgende LINK (weten of je naar een kantinebijeenkomst op 29 september 2022 komt en of je tijdens de eerste (van 13.00-14.00 uur) of tijdens de tweede bijeenkomst (van 14.00-15.00 uur) komt.

Meer weten

Je kunt mij mailen via a.bulsink@cnvvakmensen.nl (maar als ik op vakantie ben, lees ik mijn mail niet en daarna duurt het misschien wat langer voordat ik je kan antwoorden). Je kunt ook Willem Rensen om meer informatie vragen. Net zoals de vorige keer maakte Willem ook weer deel uit van onze onderhandelingsdelegatie; deze keer zelfs tijdens zijn vakantie. Willem heeft nog vakantie tot 2 september 2022.

Aletta Bulsink
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06-20 47 18 88/E  a.bulsink@cnvvakmensen.nl