Cao onderhandelingen Bereide Verf- en Drukinkt Industrie van start!

Afgelopen week zijn de onderhandelingen voor een nieuwe cao Bereide Verf- en Drukinkt Industrie (VDI) van start gegaan. De eerste ronde stond voornamelijk in het teken van het toelichten van de eigen cao voorstellen.

De situatie in de sector

Werkgevers hebben eerst een doorkijkje gegeven in de (economische) situatie van de sector. 
Alles is duurder geworden, ook binnen VDI. De gestegen prijzen zijn maar deels door te berekenen aan de afnemers; hierbij moet je vooral denken aan de grondstofprijzen. Er is meer omzet gehaald, maar de marges zijn wel fors kleiner. Bovendien is er geen sprake meer van een groeiende markt. De verwachting is dat er een steeds verdere consolidatie zal optreden. 

Ik ben ook benieuwd naar hoe jullie als medewerkers aankijken tegen de (economische) situatie in de sector. Als je hierover wat kwijt wilt/kan, schroom niet om dit via de contactgegevens onderaan deze nieuwsbrief aan mij door te geven. 

De belangrijkste voorstellen van de VDI werkgevers

Werkgevers stellen een 2-jarige cao voor, zodat er rust en zekerheid ontstaat.

Wat betreft een loonbod komen zij nog niet met een percentage. Wel wordt hierbij aangegeven dat de uiteindelijke afspraak solidair en haalbaar dient te zijn. 

Daarnaast zouden werkgevers graag zien dat er een afspraak komt over de inzet van een financiële coach die medewerkers ondersteunen in het verkrijgen van inzicht in hun persoonlijke financiële situatie.

Werkgevers willen de opbouw van bovenwettelijke vakantiedagen bij ziekte beperken tot twee maanden (dat is nu nog zes maanden). 

Ook stellen werkgevers voor om doorwerken na de AOW leeftijd in de cao mogelijk te maken. 

Ten aanzien van de fiscaal vriendelijke behandeling van de vakbondscontributie willen werkgevers een herformulering, zodat dit mogelijk blijft zo lang de werkkostenregeling hier ruimte voor laat. Werkgevers willen namelijk de mogelijkheid hebben om de ruimte ook te benutten voor mogelijk andere (onbelaste) vergoedingen.

Werkgevers willen de kosten voor pensioen verlagen, maar wel onder handhaving van een goed pensioenniveau. Zij vinden de huidige pensioenpremies te hoog. Bovendien willen werkgevers de ophoging van de franchise en de ophoging van het pensioengevend salaris gelijktrekken. Dat willen ze doen door beiden jaarlijks te corrigeren met de sectorspecifierke cao-loonontwikkeling.

CNV Voorstellen

De voorstellen van CNV Vakmensen hebben jullie eerder al in concept ontvangen. De defintieve versie heb ik als bijlage aan deze nieuwsbrief toegevoegd. 

Op 21 maart as. wordt het overleg hervat

Vakorganisaties en werkgevers hebben over en weer nog niet op elkaars voorstellen gereageerd. Dit gebeurt de volgende keer. Vanaf dan gaan we ook daadwerkelijke onderhandelen. 

Ik hou je op de hoogte! 

Ondertussen...

Zoals ik hiervoor al aangegeven hebt ben ik ook benieuwd naar hoe de (economische) situatie bij jou op het werk is? Hoe jij die ervaart? Laat het mij weten!

Meepraten en vragen stellen

Op de cao-pagina is nieuws over de cao te volgen en kun je meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen. Ook kan je per e-mail naar mij reageren. Ik lees graag jouw
reactie!   

Contact

Gedurende de onderhandelingen zal ik jou op de hoogte houden over de voortgang. Ondertussen zijn reacties altijd welkom. Heb je vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, laat het mij weten via onderstaande contactgegevens. 

Martijn den Heijer, bestuurder/onderhandelaar
T 030 751 1950 E m.denheijer@cnvvakmensen.nl 

Downloads