Onderhandelingsakkoord cao Axel Christiernsson CNV Vakmensen

Beste leden, is een onderhandelingsakkoord bereikt voor jullie cao. In de bijlage vinden jullie het akkoord en in de link hieronder is de nieuwsbrief opgenomen. Hartelijke groet, Johann Honders

Axel Christiernsson cao 2022

Op dinsdag 13 april 2022 hebben wij opnieuw overleg gehad bij Axel Christiernsson voor de cao. In dit overleg is er een onderhandelingsakkoord behaald wat wij positief aan jullie voor gaan leggen. Hieronder vinden jullie inhoudelijke de belangrijkste punten uit het onderhandelingsakkoord.

  1. De looptijd van de nieuwe cao is een jaar, namelijk van 1 april 2022 tot en met 31 maart 2023.
  2. De lonen voor de nieuwe cao worden als volgt verhoogd:
    1. Per 1 april 2022 zullen de salarisschalen en de daadwerkelijke lonen structureel worden verhoogd met 2,5%.
    2. Over het fiscale jaar 2022 wordt de winstdelingsregeling (% local EBITDA) verhoogd naar 2,5%.
    3. Per 1 april 2022 wordt het pensioenpremie deel van de werknemer verlaagd van 7,25% naar 6% (dit vertegenwoordigt een loonwaarde van ca. 0,8%).
  3. De reiskostenvergoeding wordt aangepast naar 0,19 ct per kilometer, gemaximeerd op 30 kilometer enkele reis.
  4. Er wordt vanuit HR en de werkvloer een interne leerambassadeur ingesteld. Zij promoten de opleiding- en ontwikkelingsmogelijkheden binnen Axel Christiernsson.
  5. Axel neemt het thema duurzame inzetbaarheid (o.a. generatiepact) actief mee in de RI&E en het Duurzame Inzetbaarheidsprogramma. Axel zal tijdens de looptijd van de cao een organisatorische en financiële haalbaarheidsstudie verrichten.
  6. Tijdens de looptijd van de cao zullen we een cafetariamodel inrichten, onder de voorwaarde dat alle werknemers in gelijke mate kunnen profiteren. Meer hierover lees je in het onderhandelingsakkoord.
  7. Tijdens de looptijd van de cao wordt het proces – vertaalslag Functiewaardering naar aansluitend salarisgebouw – doorlopen. Deadline hiervoor is 31 december 2022.

Verder zijn er afspraken gemaakt over een thuiswerkvergoeding, jubileumuitkering bij 40 jarig dienstverband, modernisering van de cao, aanvullingen op geboorte- en rouwverlof, het moderniseren van de cao en zijn er tekstuele aanpassingen verricht. De tekst van het onderhandelingsakkoord vind je in de bijlage.

Wat vinden wij van dit onderhandelingsakkoord

Gedurende de gesprekken die wij met Axel Christiernsson hebben gevoerd, is er constructief gesproken over de totstandkoming van de volgende cao. Daarmee is er een goed onderhandelingsakkoord bereikt. Dit ziet met name op het totaalpakket aan verbeteringen wat wordt doorgevoerd in deze cao. Dit totaalpakket van de structurele loonsverhoging, de verlaging van de pensioenpremie, de verhoging van de winstdelingsregeling en het verhogen van de reiskostenvergoeding zien wij als onderhandelingsdelegatie als positief. In dit akkoord is duidelijk rekening gehouden met de stijgende kosten van de inflatie en zijn er op deze onderwerpen goede resultaten gehaald. Ook als we naar de cao markt kijken in Nederland, is dit akkoord goed te noemen.

Daarnaast zijn er inhoudelijk afspraken gemaakt over duurzame inzetbaarheid en is er concreet zicht op de invoering van een cafetariaregeling. We hebben aangedrongen op het invoeren van de nieuwe loon-functiegebouw maar om dit zorgvuldig te doen, is tijd nodig.

Uitnodiging ledenvergaderingen

Het totaalpakket van deze cao afspraken leggen wij daarom positief aan jullie voor. Nu zijn jullie aan zet. Wij nodigen jullie uit voor de ledenvergaderingen om te stemmen over dit onderhandelingsakkoord. De tekst van het onderhandelingsakkoord is in de bijlage toegevoegd. De ledenvergaderingen worden (buiten werktijd) gehouden op:

Datum:            Woensdag 20 april 2022

Locatie:            De kantine van Axel Christiernsson

Tijdstip:            Van 13.30 tot 14.30 voor de avondsdienstmedewerkers

Datum:            Woensdag 20 april 2022

Locatie:            De kantine van Axel Christiernsson

Tijdstip:            van 14.30 tot 15.30 voor de ochtendienstmedewerkers

Belangrijk om te melden is dat stemmen alleen op de ledenvergadering mogelijk is door een schriftelijk stemformulier in te vullen. Als het niet mogelijk is om op de ledenvergadering aanwezig te zijn door omstandigheden, dan kan er bij uitzondering contact met mij worden opgenomen. Wij nodigen jullie daarom van harte uit om bij één van deze vergaderingen aanwezig te zijn!

Mede namens Sven den Brouwer een hartelijke groet,

Johann Honders

CNV Vakmensen

E: J.honders@cnvvakmensen.nl        

 

Nog geen lid? Word lid en beslis mee over de cao. https://www.cnvvakmensen.nl/sluit-je-aan/

Meepraten op cao-pagina

Op de website van CNV Vakmensen kun je het hele cao-traject volgen en ook je mening delen, reageren op anderen of je vraag stellen. Ga direct naar de cao-pagina 

Downloads