Update cao onderhandelingen Astellas

Hierbij ontvangen jullie een update rondom de cao onderhandelingen en de uitslag van de stemming over de nieuwe pensioenafspraken die er zijn gemaakt.

We hebben afgelopen maand voor de 2de keer overleg gehad met jullie werkgever over de nieuwe cao voor Astellas. Tijdens het eerste overleg hebben we als vakbonden onze voorstellenbrieven toegelicht. In deze tweede bijeenkomst heeft jullie directie haar voorstellen voor de nieuwe cao aan ons voorgelegd het gaat feitelijk maar om een drietal punten namelijk; 

Looptijd
Wij stellen een looptijd van 1 jaar voor, lopende van 1-4-2022 t/m 31-3-2023

Collectieve salarisverhoging
Wij willen komen tot verantwoorde loonontwikkeling die recht doet aan de ontwikkelingen en uitdagingen van de onderneming en de algemene markt. Voorstellen zullen wij in de komende 
onderhandelingen toelichten.

Ploegendienstverplichting
Werknemers die 10 jaar voor hun AOW gerechtigde leeftijd werken, wordt de mogelijkheid geboden niet meer in de reguliere ploegendienst (3 of 4 ploegendienst) te werken (art 1.4.2 lid 6 CAO). Met deze bepaling wordt ten onrechte de indruk gewekt dat Astellas deze werknemers altijd zal kunnen plaatsen in afwijkende diensten. Nu Astellas ook een gezonder 4 ploegendienstrooster heeft ingevoerd en het aantal mogelijkheden in afwijkende diensten beperkt is, stellen wij voor de vrijstelling van de ploegendienstverplichting te laten vervallen.

Voor CNV Vakmensen is het belangrijk om in deze cao tot afspraken te komen rondom duurzame inzetbaarheid met maatregelen voor alle leeftijdsgroepen. De afgelopen cao hebben we afgesproken om een werkgroep hierover te laten komen met voorstellen die we in deze nieuw af te spreken cao kunnen opnemen. Vraag is even of dat gaat lukken, de directie moet de uitkomsten van de werkgroep namelijk nog bespreken. Daarnaast is er al wel het een en ander waar je als werknemer gebruik van kunt maken maar we constateren gezamenlijk met de werkgever dat dit moeilijk vindbaar is wat zorgt voor een stuk onbekendheid bij leidinggevenden en werknemers. Astellas wil dat wat er al is in elk geval beter zichtbaar en vindbaar gaan maken. We willen vasthouden aan de bestaande tekst rondom de ploegendienstverplichting zoals die nu in de cao staat. 

Echte banen en de positie van uitzendkrachten is inmiddels ook een onderwerp dat al meerdere keren is besproken tijdens de verschillende cao-onderhandelingen dit jaar maar ook voorgaande jaren. CNV Vakmensen blijft van mening dat inzet van uitzendkrachten is voor piek en ziek. Als iemand langer dan een jaar werkzaam is in een functie gaat het volgens ons om structureel werk. De directie heeft toegezegd om ons meer inzicht te geven hoeveel en hoe lang uitzendkrachten werkzaam zijn bij Astellas. 

Astellas wil het sociaal plan zoals door alle vakbonden voorgesteld niet verlengen, de directie geeft aan dat er geen aanleiding is om het te verlengen want er staan geen grootschalige wijzigingen gepland. Wij denken dat de ontwikkelingen van de PEN-afdeling bijvoorbeeld een goede reden zijn om te zorgen dat er een sociaal plan ligt waar men dan een beroep op kan doen. Ook hierbij houden we vast aan ons voorstel om het huidige sociaal plan te verlengen. 

Over de ontwikkeling van de loonstijging zijn de eerste voorstellen uitgewisseld, het verschil tussen beiden is nog aanzienlijk al zijn we wel blij dat de werkgever dit keer sneller tot een eerste serieuze stap komt. We hebben aangegeven dat de economische ontwikkelingen wel vragen om behoudt van koopkracht zeker voor de werknemers.  We houden dan ook vast aan onze huidige inzet. 

Op 13 april is de volgende cao-onderhandeling gepland, mocht je vragen of opmerkingen hebben of snel op de hoogte willen blijven van de ontwikkelingen kun je deelnemen aan de whatsappgroep. Aanmelden kan via deze link: https://chat.whatsapp.com/ED8saMcVY7VCEZJeNHj7v8 

Pensioen
Een ander onderwerp waarover we de vorige maanden overleg hebben gehad met jullie werkgever is het maken van nieuwe afspraken voor het pensioen vanaf 2023. Afgelopen maand hebben we jullie gevraagd of jullie konden instemmen met de uitkomst van de nieuwe pensioenovereenkomst die er is gesloten tussen de werkgever en de vakbonden. Jullie zijn akkoord met de gemaakte afspraken. Dit hebben we inmiddels ook aan de directie en het pensioenfonds laten weten. De komende tijd zullen we als partijen nog regelmatig om tafel zitten om de overgang voor te bereiden die gevraagd wordt rondom het pensioenakkoord.

Mochten er vragen zijn naar aanleiding van dit bericht neem dan contact met CNV Vakmensen Kaderlid Gerald Klement, Henk Huising of ondergetekende. We staan je graag te woord.

Vriendelijke groet, 

Hank Oomkes
Bestuurder CNV Vakmensen

M: 06 5160 2057
E: h.oomkes@cnvvakmensen.nl