Lager opbouwpercentage pensioenregeling Ashland

Ashland heeft de pensioenregeling ondergebracht bij PGB. Ashland en de vakbonden hebben hierover afspraken gemaakt, zoals het (ambitie) opbouwpercentage van 1,875%, de hoogte van de pensioenpremie en welk deel voor rekening van de werkgever en werknemer komt. Ook staat een deel van jullie reeds opgebouwde pensioen bij Aegon en is een depot beschikbaar om de pensioenen te indexeren, waar mogelijk. Deze nieuwsbrief gaat over het opbouwpercentage van de pensioenregeling bij PGB.

Opbouwpercentage van 1,875%

Vorige week woensdag zijn wij vakbonden alsmede de OR geïnformeerd over het opbouwpercentage. De ambitie is om een opbouwpercentage van 1,875% te bewerkstelligen. Om dit percentage te behalen zijn meerdere zaken van invloed, waaronder bijvoorbeeld de rente.

Voor de zomer werden wij al geïnformeerd dat het opbouwpercentage waarschijnlijk niet gehaald zou worden maar omdat de rente op dat moment alweer aan het stijgen was voorzagen wij nog geen problemen.

Nu de rente weer verder gestegen is, is het opbouwpercentage alweer de goede kant op aan het bewegen. Echter blijkt er toch nog een klein gaatje te zijn en komt het opbouwpercentage op dit moment uit op 1,821%. Dit percentage kan de komende maanden nog iets verder stijgen maar de verwachting is dus dat 1,875% niet gehaald wordt.


Aanwenden van depot

In eerste instantie is er gebruik gemaakt van het depot dat bij PGB staat. In dit depot is de afgelopen jaren de te veel betaalde premie gestort, zodat er een overschot is ontstaan. Uit dit depot kan het tekort aan opbouwpercentage vervolgens worden gefinancierd. Helaas is het depot niet toereikend genoeg om het volledige gat te dichten. Er moet dus op een andere manier gefinancierd worden.


Geen extra premie werknemer

Om toch nog tot het opbouwpercentage van 1,875% te kunnen komen is extra premie vereist dat betaald zou moeten worden door jullie; de werknemers. Dit komt omdat in de cao is afgesproken dat een premieverhoging nooit mag leiden tot hogere kosten voor de werkgever.

Deze extra premie staat echter niet in verhouding tot wat dit jullie zou opleveren aan extra pensioen. Daarom zien wij dit niet als oplossing.


Indexering van PGB pensioen

Het goede nieuws wat wij ontvingen is dat PGB voor het eerst sinds jaren de pensioenen weer heeft kunnen indexeren. En wel met 3%.

We zijn daarom gaan kijken wat het verschil is tussen het gemiste deel opbouwpercentage en de indexering. Uit voorbeeldberekeningen blijkt dat het opbouwpercentage ruimschoots goed wordt gemaakt door de indexering.

In het voorbeeld dat wij zagen is het gemiste deel opbouwpercentage 50 euro. Daar tegenover staat een indexering van 150 euro. Dit betekent een verbetering van pensioenopbouw van 100 euro.


Geen bezwaar vakbonden tegen lager opbouwpercentage

Als vakbonden kunnen wij bezwaar indienen als het opbouwpercentage niet gehaald wordt.

Wij hebben besloten om geen bezwaar in te dienen. Dit besluit hebben wij genomen omdat er door de indexering geen verslechtering én zelfs een verbetering van jullie pensioenopbouw optreedt.

Er verandert nu dus niks aan de huidige regeling en premie.


Toekomstig pensioen

Eind volgend jaar loopt het huidige contract bij PGB af en moeten we daarover weer nieuwe afspraken gaan maken. Daarnaast staat ook de nieuwe pensioenwet voor de deur wat voor veel verandering zal zorgen.

Er is daarom besloten om een pensioenwerkgroep op te richten waar zowel de OR als de vakbonden onderdeel van uitmaken. In deze werkgroep zullen verschillende scenario’s worden bekeken en afgewogen alvorens er keuzes gemaakt kunnen worden.


Vragen of opmerkingen?

Vanzelfsprekend houden wij jullie op de hoogte van toekomstige ontwikkelingen.
Als jullie hier vragen of opmerkingen over hebben laat het ons dan vooral weten.

Met vriendelijke groet,

Mede namens onze kaderleden,

Ali Gunduz, Bestuurder FNV Industrie          Jelmer Hoogland, Bestuurder CNV