Stem tegen het eindbod van Apollo Tyres

Er ligt een eindbod van Apollo Tyres voor een sociaal plan en een nieuwe cao. In deze nieuwsbrief roepen we je op om te stemmen. Ons advies is om tegen te stemmen en we leggen je uit waarom.

Ledenbijeenkomsten

Drie weken geleden hebben we meerdere ledenbijeenkomsten gehouden over de stand van zaken in het cao-traject. We hebben daarbij aangegeven dat het overleg met de directie bijna vast is gelopen en dat we er weinig vertrouwen in hebben dat we tot een goed cao-resultaat zullen komen. Iedere ledenbijeenkomst is afgesloten met een stemming over het vervolgtraject.

Meer dan driekwart van de aanwezige leden (zowel FNV als CNV Vakmensen) is bereid om actie te voeren voor een betere cao. We hebben afgesproken dat we een eindbod aan de directie zullen uitbrengen.

Directie vond eindbod onacceptabel

Kort daarna hebben we de uitkomst van de ledenbijeenkomsten met de directie gedeeld. We hebben direct te horen gekregen dat ons eindbod voor Apollo Tyres onacceptabel is en dat de directie zelf een (lager) eindbod zou doen. Afgelopen vrijdag hebben we dit eindbod van Apollo Tyres ontvangen. Jullie hebben dit dezelfde middag in de bedrijfsmededeling kunnen lezen.

Kortgezegd komt het eindbod van de directie op het volgende neer:

  • looptijd van 24 maanden, van 1 april 2021 tot 31 maart 2023;
  • 2% loonsverhoging per 1 april 2021 en 2% per 1 april/juli 2022 (ingangsdatum is afhankelijk van het behalen van het bedrijfsresultaat).
  • Apollo Tyres wil de regeling Vervroegd uittreden invoeren (RVU-regeling) waarbij per jaar toelating mogelijk is voor 50% van de medewerkers die 2 jaar voor hun pensioen zitten. Het uitkeringsbedrag is daarbij € 1.847 bruto per maand.

Voor de volledige tekst van het eindbod: zie bijlage.

Sociaal Plan

Verder doet Apollo Tyres een voorstel voor een Sociaal Plan dat alleen geldt voor werknemers die buiten de werkgarantie vallen. Dit plan geldt van oktober 2021 tot april 2025 en gaat -voor wat betreft de ontslagvergoeding bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst- uit van de nieuwe transitievergoeding vermenigvuldigd met een factor van 1.8.

Advies van de FNV en het CNV Vakmensen: stem tegen!

Zoals we al eerder hebben gezegd, is een gematigde loonsverhoging in combinatie met een goed sociaal plan en een RVU-regeling voor ons acceptabel. Het sociaal plan dat Apollo Tyres voorstelt is echter onvoldoende. We zullen dit hierna toelichten.

Het niveau van dit Sociaal Plan

  • doet geen recht aan de lange dienstverbanden en de gemiddelde leeftijd van de medewerkers van Apollo Tyres
  • is minder dan 50% van het oude sociaal plan
  • is niet marktconform. In tegenstelling tot de directie van Apollo Tyres laten wij bedrijven die in ernstige financiële problemen verkeren buiten beschouwing
  • het geldt uitsluitend voor die medewerkers die niet onder de huidige baangarantie vallen.

Loonvoorstel

Nu het niveau van het sociaal plan onvoldoende is, zien we ook geen reden om met het loonvoorstel van de directie tevreden te zijn.

Bovendien geldt het volgende:

  • inflatie in Nederland is in augustus 2021 gestegen naar 2,4%.
  • We hebben in 2021 te maken gekregen met flinke kostenstijgingen
  • (zorgverzekering, energierekening, huurprijs, brandstof, etc.).
  • We weten nu dat het inflatiecijfer voor 2022 naar verwachting tussen 2-2,5% zal uitkomen.
  • Uit onderzoek van Willis Towers Watson blijkt dat werknemers in Nederland dit jaar en volgend jaar gemiddeld op een salarisverhoging kunnen rekenen van respectievelijk 2,4%
  • en 2,8%.
  • Collega’s die door de reorganisatie van ploegensysteem zijn veranderd, hebben te maken met een inkomensdaling.
  • Dit allemaal wordt bij lange na niet door het loonvoorstel van de directie gecompenseerd.

Kortom: stem tegen dit eindbod !

Stemmen

Jij bent nu aan zet. Breng met deze link jouw stem uit over dit eindbod Apollo Tyres. Krijg je de nieuwsbrief per post, dan kun je met dit webadres op internet je stem uitbrengen: https://bit.ly/3ADC8br

Stemmen kan uiterlijk 10 oktober 2021.

Kom naar de informatiebijeenkomst 30 september

Op donderdag 30 september a.s. om 13.45 uur en om 15.15 uur zullen we in de kantine aanwezig zijn. Dan zullen we ons advies nogmaals toelichten en is er ook mogelijkheid tot het stellen van vragen.

Namens de onderhandelingsdelegaties van FNV en CNV Vakmensen,

Jan van 't Verlaat, Bert Ribberink, Max Winkelhorst, Erik Hovenier, Dino Djulbic,

Ellen Jonker, CNV Vakmensen

M 06 5052 1057 / e.jonker@cnvvakmensen.nl