Pensioennieuws Abbott

25 april hebben Abbott, de COR en vakbonden CNV Vakmensen en FNV voor de derde keer gesproken over een nieuwe pensioenregeling. In deze nieuwsbrief lees je meer over de stand van zaken, de (on)mogelijkheden en de risico’s waarover je straks moet beslissen. Want uiteindelijk geldt ook bij het vaststellen van de nieuwe pensioenregeling dat jij als vakbondslid beslist.

PENSIOEN BIJ HET ABBOTT PENSIOENFONDS

In onze vorige nieuwsbrief schreven we al dat je pensioenregeling moet veranderen. De nieuwe pensioenwet (die overigens nog door de Eerste Kamer aangenomen moet worden) laat geen ruimte voor het voortzetten van de eindloonregeling zoals die nu is. Dus we moeten nieuwe afspraken maken met Abbott.

VAKBONDEN WILLEN EEN BETER PENSIOEN VOOR IEDEREEN

In het overleg van 25 april 2023 hebben vakbonden aan Abbott laten weten dat door “in te varen” (daarmee wordt bedoeld om al het vermogen uit het huidige pensioenfonds mee te nemen naar een nieuwe pensioenregeling) de beste pensioenregeling voor zowel werknemers als gepensioneerden bereikt kan worden. Invaren betekent dat er voldoende geld is om negatieve gevolgen van een vlakke premie voor groepen die daardoor geraakt worden te compenseren. Bovendien kan doordat er overwaarde in het Abbott pensioenfonds aanwezig is, een solidariteitsspaarpot worden gevuld, zodat beleggingsrisico’s niet door jou alleen gedragen hoeven te worden. En dan blijft er waarschijnlijk ook nog geld over om gepensioneerden een stukje te indexeren in deze dure tijden.

ABBOTT WIL OVERWAARDE PENSIOENFONDS NIET INZETTEN

Abbott wil hier niet aan meewerken omdat dit invaren (en overdragen van de overwaarde in het fonds) een groot boekhoudkundig verlies betekent voor het bedrijf. Bovendien zegt Abbott dat ze via een andere oplossing de pensioentoezegging die ze aan werknemers heeft gedaan kan waarmaken. Het voorstel van Abbott betekent wel dat daarbij risico’s verplaatst worden van werkgever naar werknemer en van collectief naar individu.

Wij vinden het teleurstellend dat Abbott niet mee wil denken over het verbeteren van het pensioen; invaren leidt niet alleen tot een hoger pensioen, maar ook een pensioen dat, net als nu, collectief wordt opgebouwd. Risico’s blijf je dan met elkaar delen, net als extra opbrengsten.

CONCREET VOORSTEL

Abbott heeft ons een voorstel op hoofdlijnen gedaan. En omdat Abbott absoluut niet wil bewegen richting onze voorkeur, een beter pensioen voor iedereen, hebben wij de directie gevraagd om hun eigen voorstel volledig uit te werken. Pas dan kunnen we het goed beoordelen.

Het voorstel van Abbott moet naar onze mening tenminste aan de volgende eisen voldoen:

  • Een adequate indexatie voor het opgebouwde eindloonpensioen dat achterblijft in het pensioenfonds Abbott;
  • Een (leeftijdafhankelijke) premie die ruim genoeg is om tot een goed pensioen te leiden
  • Een goede uitvoerder van de voorgestelde nieuwe pensioenregeling, die ook de pensioenuitkering kan realiseren en niet alleen de opbouwfase faciliteert (met andere woorden; een organisatie die zorgt dat straks je niet een zak geld krijgt waarmee je zelf pensioen moet gaan inkopen, maar die je een nette pensioenuitkering geeft)

 

DE TIJD DRINGT

De uiterste ingangsdatum voor de door de directie voorgestelde route is 1 juli 2023. Daarom verbaast het vakbonden dat we op de derde onderhandelingsdag nog steeds geen concreet voorstel van Abbott hebben ontvangen. We hebben aangegeven dat tijdsdruk niet kan leiden tot overhaaste beslissingen, daarvoor is pensioen te duur en te belangrijk. En pas op 12 juni staat de volgende afspraak gepland. Dat is dus erg weinig tijd, voor erg grote beslissingen.

VAKBONDEN KOMEN LANGS IN OLST EN WEESP

Omdat er zo weinig tijd is, vinden we het belangrijk om jullie nu te informeren. Dat doen we het liefste tijdens een bijeenkomst.

In de eerste week van mei komen we langs in Weesp (3 mei, 1400 uur Kantine), en in Olst (4 mei 14.00 uur kantine) om met onze leden en andere belangstellende werknemers te praten over deze pensioendiscussie.

ABBOTT WEIGERT VAKBONDEN TOEGANG TOT ANDERE VESTIGINGEN

Op andere vestigingen zouden we onze leden ook graag bezoeken, maar Abbott weigert de vakbonden daar toegang tot haar panden.
De reden is dat vakbonden alleen onderhandelen namens de werknemers in Olst en Weesp. Abbott kiest er namelijk voor om onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden (en dus ook over pensioen) op andere vestigingen niet met de vakbonden te voeren, maar met de ondernemingsraden.

Ben jij vakbondslid en werk je op een andere Abbott vestiging en wil je meer weten over de pensioendiscussie binnen Abbott? Neem dan even contact met ons op.

Bij voldoende belangstelling organiseren we een bijeenkomst buiten je vestiging, zodat je toch van je vakbond kunt horen wat de stand van zaken is.

 

Met hartelijke groet,

Erik Maas (CNV)
e.maas@cnvvakmensen.nl

Yolanda Reus (FNV) 
Yolanda.reus@fnv.nl