Pensioen update Abbott

Het Nederlandse pensioenstelsel gaat veranderen. De Wet Toekomst Pensioenen is in de Tweede Kamer aangenomen. Nu volgt behandeling in de Eerste Kamer. In deze wet staat hoe de pensioenregelingen in Nederland eruit gaan zien. Ook uw pensioenregeling bij Abbott verandert. Abbott als werkgever, de vakbonden en de Centrale Ondernemingsraad hebben de eerste overleggen gevoerd om tot een nieuwe pensioenregeling te komen die voldoet aan de nieuwe wettelijke eisen.

Waarom een nieuw pensioensysteem?

Het Nederlandse pensioenstelsel wordt vernieuwd. Het huidige pensioenstelsel stamt uit de jaren ’50 van de vorige eeuw en sluit niet goed meer aan op de huidige samenleving. Een belangrijke ontwikkeling is dat we met z’n allen steeds langer leven. Er zijn dus steeds meer gepensioneerden ten opzichte van het aantal werkenden. Ook wisselen mensen vaker van baan, waardoor de behoefte aan flexibiliteit in ons pensioenstelsel toeneemt. Verder duurt het in het huidige stelsel lang voordat pensioenen verhoogd dan wel verlaagd kunnen worden. Ons pensioenstelsel is dan ook toe aan vernieuwing. 

De regering maakte in 2019 nieuwe afspraken samen met de vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers en legde deze vast in het Pensioenakkoord. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) werkte de gemaakte afspraken uit in de Wet Toekomst Pensioenen. In december 2022 heeft de Tweede Kamer de Wet Toekomst Pensioenen aangenomen. Naar verwachting gaat deze wet 
in mei door de Eerste Kamer. 

Belangrijkste wijzigingen 

De belangrijkste (wettelijke) wijzigingen waarover wij met de werkgever spreken zijn de volgende:

Iedere pensioenregeling wordt een premieregeling; uitgaande van een bepaalde premie en beleggingsrendement wordt tot de gewenste pensioendatum een bedrag (pensioenkapitaal) gespaard en vanaf pensioendatum omgezet in een levenslang ouderdomspensioen (met naar keuze: eerst een hoger, later een lager pensioen), desgewenst gecombineerd met nabestaandenpensioen; de huidige eindloonregeling moet worden gewijzigd. 

Het nieuwe pensioenstelsel kent voor pensioenfondsen straks twee soorten premieregelingen. Er is een variant waarin risico’s meer met elkaar gedeeld worden, de ‘solidaire’ premieregeling. En een variant met enige keuzevrijheid in beleggingen, de ‘flexibele’ premieregeling. De solidaire premieregeling is een premieregeling waarin meer risicodeling centraal staat. Er is een collectief beleggingsbeleid. De beleggingsresultaten worden via vooraf vastgestelde regels leeftijdsafhankelijk toegekend aan elke deelnemer. Binnen een solidaire premieregeling is een buffer verplicht. Deze buffer wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat het pensioen niet of minder daalt als de beleggingsresultaten tegenvallen. De flexibele premieregeling is een premieregeling met meer individuele keuzevrijheid. Deelnemers kunnen tot pensioendatum vaak kiezen uit enkele beleggingsprofielen. Ze kunnen meer of minder beleggingsrisico nemen, of bijvoorbeeld meer klimaatbewust beleggen. De flexibele premieregeling kent geen verplichte buffer (solidariteitsreserve). Het risico op tegenvallende beleggingsresultaten op het moment van pensioneren, ligt bij de individuele deelnemer en wordt niet gezamenlijk opgevangen. 

Voor iedere werknemer gaat eenzelfde percentage pensioenpremie gelden, ongeacht leeftijd de in te leggen premie hetzelfde wordt; de premie wordt ‘leeftijdonafhankelijk’. Dit kan betekenen dat er medewerkers zijn die er op achteruit gaan, en waarvoor er compensatie zou moeten komen. 

Er komt zeer waarschijnlijk een nieuwe regeling voor het partnerpensioen; het partnerpensioen wordt een percentage van het salaris en is niet meer, zoals nu geldt, afhankelijk van diensttijd. 

Het pensioen gaat meer meebewegen met de beleggingen van het pensioenfonds. Gaat het goed, dan wordt uw pensioen sneller hoger. Maar gaat het slecht, dan kan uw pensioen ook sneller omlaag gaan dan nu het geval is. Of dit ook voor alle bestaande pensioenen gaat gelden is nog onduidelijk. Gaan de huidige pensioenen (en de opgebouwde pensioenen) mee naar de nieuwe pensioenregeling of blijven ze achter? Hierover moeten nog afspraken worden gemaakt. De wet gaat ervan uit dat alle pensioenen meegaan. Wij zien vooralsnog geen belemmeringen om aan dit uitgangspunt te voldoen.

In gesprek 

Over alle hiervoor genoemde onderwerpen voeren vakbonden en OR de komende periode gesprekken met Abbott. Belangrijk onderwerp van gesprek is wat te doen met het in het pensioenfonds opgebouwde pensioen. Welke premie gaat gelden? Welke contract wordt gekozen? En wie kan de toekomstige pensioenregeling het beste uitvoeren? We laten ons grondig informeren over alle mogelijkheden en streven naar een zo goed mogelijk pensioen voor iedereen tegen zo laag mogelijke kosten, waarbij we ook aandacht hebben voor de situatie van gepensioneerden die nu geen indexatie van hun pensioen krijgen. 

We zullen je de komende periode weer informeren als er een update is.


Erik Maas
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen 
e.maas@cnvvakmensen.nl

Luân Hoang, vestiging Abbott Weesp
Kaderlid CNV Vakmensen 
luan.hoang@abbott.com 

Heb je een vraag of opmerking aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error