Alles wat je moeten weten over de reiskostenvergoeding

Je werkgever kan een belastingvrije reiskostenvergoeding geven. Die stijgt van maximaal €0,19 per kilometer in 2022 naar €0,21 in 2023. Daarmee betaal je de kosten die je maakt om naar je werk te komen. Je werkgever is niet verplicht reiskosten te betalen. Ontdek waar je recht op hebt.

Je recht op reiskostenvergoeding bij woon-werkverkeer

Als er afspraken over reiskosten staan in je cao of arbeidsovereenkomst, heb je er recht op. Je krijgt dan een vaste vergoeding per kilometer van je huis naar je werk en weer terug. Dit noemen we woon-werkverkeer en valt onder het zakelijk reizen. Voor elke gewerkte dag heb je recht op een reiskostenvergoeding. Het staat ook altijd op je loonstrook.

Het maakt niet uit of je met de fiets, auto of lopend naar je werk gaat. Bij gebroken diensten heb je elke dienst recht op een reiskostenvergoeding. Heb je een auto van de zaak of een ov-kaart van je werkgever? Dan hoeft je baas geen reiskostenvergoeding te betalen. Je maakt dan namelijk zelf geen kosten voor de reis.

Andere reizen die je voor je werkt maakt

Vraagt je werkgever om voor je werk te reizen? Bijvoorbeeld voor een opleiding of bezoek aan een klant? Dan heeft je werkgever verschillende opties:

  • Je reist met het ov op kosten van je werkgever
  • Je krijgt een vergoeding voor het gebruik van je eigen auto
  • Je kunt gebruik maken van een auto van je werkgever. Bijvoorbeeld een poolauto of leaseauto.

Overleg altijd van tevoren goed met je werkgever. Vraag ook hoe je de gemaakte reiskosten terugkrijgt.

Reiskostenvergoeding en belasting

Voor elke kilometer die je maakt kan je werkgever een belastingvrije vergoeding geven van maximaal €0,21. Krijg je een vergoeding die hoger is dan €0,21 per kilometer? Dan geldt dat als loon. Over alles meer dan €0,21 per kilometer betaal je dan gewoon belasting. Als je met het openbaar vervoer reist, kan je werkgever alle kosten belastingvrij vergoeden.

Carpoolen en reiskostenvergoeding

Reis je samen met collega’s in een auto of busje naar werk? En organiseert je werkgever het carpoolen? Dan spreken we over ‘vervoer vanwege de werkgever’. De chauffeur kan dan een vergoeding van maximaal €0,21 per kilometer krijgen. Ook als de chauffeur om moet rijden om een collega op te halen, worden die kilometers vergoed. Als jij degene bent die meerijdt, krijg je geen reiskostenvergoeding. Eigenlijk net als wanneer je met het ov reist. Dat kost je ook geen geld, en daarvoor krijg je ook geen vergoeding.

Als je het carpoolen zelf organiseert

Reis je samen met een collega in je eigen auto of die van je collega naar werk? En regel je dit zelf? Dan hebben jullie beiden gewoon recht op een reiskostenvergoeding. Kilometers voor het omrijden krijg je niet vergoed.

Als je werkgever zich niet aan de afspraken houdt

Ontbreken de reiskosten op je loonstrook en heb je er volgens de cao of arbeidsovereenkomst wel recht op? Vraag het na bij je werkgever of neem contact met ons op. Dan zoeken we het samen uit.

Neem contact met ons op

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict