Cao-onderhandelingen zwembaden zijn gestart

Na instemming van de leden hebben onze voorstellen (d.d. 4 maart 2024) naar de werknemers verzonden. Op 14 maart 2024 zijn de cao-onderhandelingen in de cao Zwembaden gestart. De inzet van de vakbonden is duidelijk: de salarissen moeten omhoog, want de sector kampt met grote personeelstekorten. Mensen vinden en binden is lastig als je ergens anders meer kunt verdienen.

Wat zijn de belangrijkste voorstellen?

  • Loonsverhoging die minimaal de koopkracht repareert (+9% in 2024);
  • Koopkrachtverbetering door invoering eindejaarsuitkering (2024 en 2025);
  • Minder uren werken voor hetzelfde salaris;
  • Sector breed afspraken over inschaling per functie;
  • Ontwikkelen eigen functiehandboek gekoppeld aan deze cao;
  • Diverse voorstellen om werkdruk te verlagen;
  • Reiskosten maximaal vergoeden via de werkkostenregeling.

30 uur als fulltime norm

We hebben ook een voorstel om toe te werken naar 30 uur als fulltime norm. Door deze stap ga je meer per uur verdienen, maar pak je ook het personeelstekort en de werkdruk aan. Mensen blijven duurzamer inzetbaar door een betere balans tussen werk en privé.

Werkdruk te hoog en lonen te laag

We zijn ervan overtuigd dat mensen meer willen werken, als dat loont. Want iedereen werkt met passie en plezier, als de omstandigheden weer terugkeren naar normaal. Nu is de werkdruk op veel plekken te hoog en zijn de lonen te laag. Een vicieuze cirkel die we samen moeten doorbreken. Wij hebben onze voorstellen toegelicht, helaas was er (nog) geen voorstel van de werkgevers.

Data onderhandelingen

Er staan nog onderhandelingsdagen gepland op: 25 april en 16 mei 2024. Als WiZZ en de vakbonden er dan nog niet uit zijn, volgt mogelijk nog een ronde in juni.

Meepraten en reageren

Wil je reageren of heb je een vraag? Op de cao-pagina kun je het hele cao-traject volgen en bij alle fases meepraten, reageren, of je vraag stellen. Klik hier om naar de cao-pagina te gaan.

Maak je collega lid

Voor een goede cao is het van belang dat we draagvlak hebben van de werknemers in deze sector, is je collega al lid? Als jij je collega lid maakt, betaalt de collega € 24,- voor de eerste 6 maanden. Jij ontvangt een cadeaubon van € 20,-. Ga voor meer informatie naar http://www.cnv-ledenwerven.nl. Samen staan we sterk!

Willem Kruithof
Bestuurder CNV Vakmensen
M: +31 6 5160 1998
w.kruithof@cnvvakmensen.nl