Zwembaden en vakantie-uren tijdens lockdown.

De zwembaden zijn tot 19 januari 2021 gesloten en dat leidt tot vragen. Vragen over vakantie en plusuren en daarom hebben wij besloten werkgevers een brief te sturen met onze zienswijze.
Zowel CNV als FNV Recreatie worden vanuit het hele land benaderd door leden en praktijkvoorbeelden die in strijd zijn met cao en wetgeving. Dit is dan ook de reden dat we hebben besloten om alle werkgevers aan te schrijven. In de bijlage de brief die vanuit de vakbonden richting werkgevers is verstuurd.

In kort is onze zienswijze
  • Voorstellen om uren in te leveren waartoe een medewerker niet verplicht is (vakantie-uren en plusuren) mogen niet gedaan worden met een dwingend karakter, enkel als verzoek worden neergelegd. De jaarurensystematiek is niet van toepassing gedurende een lockdown. 
  • In een lockdown worden geen min- of plusuren opgebouwd; het registratiesysteem rekent het beste de contracturen. 
  • Vervangende werkzaamheden mogen gevraagd worden, mits in lijn met de functie of in overleg met en met goedkeuring van de medewerker. 
  • Afspraken die behoren tot de wet of de cao mogen niet via een PvT of OR gewijzigd worden. In geval van twijfel, schakel de vakbond in. 
  • Maak individueel met medewerkers afspraken over vakantiedagen en plusuren. Het is ieders goed recht om nee te zeggen.
We kregen dit bericht van  werkgevers
Via verschillende kanalen hebben wij het bericht ontvangen dat vanuit vakbonden gezegd wordt dat we als werkgever niet zonder toestemming van de werknemer vakantie en plusuren mogen inzetten in deze periode waarin de accommodaties gesloten zijn. Over de vakantie-uren zijn wij het eens en zullen er binnen onze organisaties geen vakantie-uren worden afgeschreven zonder instemming van de medewerker. Dit gaat op basis van vrijwilligheid. Ten aanzien van de plusuren verschillen wij echter wel van mening. Deze kunnen, in onze opinie, wel degelijk zonder inspraak van de medewerker ingezet worden. Zeker in deze tijd waarin er geen of nauwelijks werkzaamheden zijn voor onze medewerkers.

Dit was onze reactie
Het is een bijzondere situatie voor alle betrokken partijen. De zienwijze van vakbonden ten aanzien van de plusuren is gebaseerd op de cao en artikel 7:628 BW waarin staat “De werknemer behoudt het recht op het naar tijdruimte vastgestelde loon indien hij de overeengekomen arbeid niet heeft verricht door een oorzaak die in redelijkheid voor rekening van de werkgever behoort te komen”. Minuren die ontstaan zijn door corona zijn voor risico van de werkgever. “Op grond van artikel 7:628 BW mogen deze minuren niet worden verrekend met plusuren.”
Kortom, de werknemers hebben zegenschap over de inzet van uren en kunnen niet verplicht worden op gelegd.







We wensen jullie fijne feestdagen en hopen dat we in 2021 weer naar de zwembaden kunnen en jullie het werk in veilige omstandigheden kunnen uitvoeren. 
Vragen? neem dan contact op met jouw vakbond.

Willem Kruithof
bestuurder CNV Vakmensen
M : 06 - 51 60 19 98
E : w.kruithof@cnvvakmensen.nl



Downloads