Richtlijnen voor Zwembaden na openstelling

Het zijn vreemde en soms ook beangstigende tijden voor veel mensen. Wij hopen van harte dat het goed met jullie gaat. Met ingang van 11 mei zijn jullie weer opengegaan. Er is een protocol gemaakt voor de zwembaden dat de richtlijnen aangeeft hoe zwembaden weer verantwoord open kunnen zijn.

In veel zwembaden is door de werknemers hard gewerkt om deze heropening mogelijk te maken. Een enorme klus, maar de meeste mensen zullen blij zijn met deze eerste voorzichtige stappen. 

Uitkomst ledenraadpleging
Vorige week heeft er een schriftelijke ledenraadpleging bij CNV Vakmensen en FNV plaatsgevonden. De meerderheid (65%) gaf aan niet in te stemmen met het verschuiven van de datum van de loonsverhoging van 2%, van 1 juli 2020 naar 1 januari 2021.

Verlenging cao
Op maandag 25 mei 2020 heeft er een overleg met de werkgevers plaatsgevonden. Tijdens dit overleg hebben wij werkgevers meegedeeld dat de vakbondsleden het voorstel hebben afgewezen. Daarnaast hebben wij werkgevers gemeld dat onze leden positief tegenover het voorstel vanuit de vakbonden staan om de huidige cao, die afloopt op 1 januari 2021, met een jaar te verlengen.
Dit betekent dat de huidige cao van toepassing blijft: er wijzigt niets, zowel in positieve als óók in negatieve zin. De coronacrisis zal in de zwembaden ongetwijfeld zijn sporen nalaten. Omdat wij op dit moment nog geen zicht hebben op de consequenties voor de zwembaden en de werknemers, hebben wij als vakbonden dit voorstel gedaan. Werkgevers hebben aangegeven zich te willen beraden en op korte termijn met een reactie te komen richting vakbonden.

Signalen uit het werkveld
Vanuit het werkveld bereiken ons veel signalen over maatregelen die werkgevers door willen voeren. Werknemers voelen zich onder druk gezet. Dit is ook gebleken uit de schriftelijke ledenraadpleging. Wij verzoeken jullie met klem nergens mee in te stemmen, niet als OR en ook niet als individuele werknemer, maar eerst contact op te nemen met jouw vakbond. 

Heb je nog vragen?
Neem dan contact met mij op. Ik wens jullie veel sterkte in deze moeilijke tijden.

Willem Kruithof, bestuurder CNV Vakmensen
E w.kruithof@cnvvakmensen.nl / M 06 5160 1998