Gezamenlijke lobby voor behoud van Zwembaden

In deze nieuwsbrief staan de corona-gevolgen voor de Zwembaden centraal. We vragen jou als lid om de (digitale) enquête over eventuele aanpassing arbeidsvoorwaarden in te vullen en verder om mee te doen met een gezamenlijke oproep aan de gemeenten. We rekenen op jouw stem.

Stand van zaken
De zwembaden in ons land zijn sinds de uitbraak van de coronacrisis noodgedwongen gesloten. Dit heeft grote impact op de mensen die er werkzaam zijn, en ook op de gasten. Ondanks de sluiting doen de werknemers er alles aan om er na de crisis weer te zijn voor iedereen die graag zwemt, jong en oud.
De overheid heeft maatregelen getroffen die ervoor moeten zorgen dat voorzieningen in onze samenleving, zoals onze zwembaden, overeind blijven. De zwembaden komen in aanmerking voor de NOW (Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid). Alleen wordt de subsidie die vanuit de gemeente wordt verstrekt gezien als omzet. Hierdoor valt de steun uit de tijdelijke noodregeling veel lager uit.

Gezamenlijke lobby
Sociale partners, WIZZ en vakbonden, hebben de handen ineengeslagen om ervoor te zorgen dat er een aanpassing komt in de NOW. Het zou enorm schelen wanneer de subsidie vanuit de gemeente niet wordt gezien als omzet. Hoewel het uiterst onzeker is of dit ook gaat gebeuren, houden we ons nu nog even aan deze strohalm vast. We hopen begin volgende week duidelijkheid te krijgen. 

Oproep richting gemeenten
Het zou dan ook goed zijn wanneer er een geluid komt vanuit werknemers werkzaam in de zwembaden richting de lokale gemeenten. CNV Vakmensen heeft samen het FNV een oproep aan de gemeente opgesteld welke je als werknemer kan sturen aan jouw eigen lokale gemeente. Deze voorbeeldbrief tref je in bijlage aan. Samen staan we sterk! Ik verzoek je dringend om deze oproepbrief zo spoedig mogelijk in te sturen bij je eigen gemeente. Vul de brief met jouw gegevens in, zet je handtekening eronder wanneer je deze per post verstuurd, of verstuur hem digitaal en zeg op deze manier dat je deze oproep ondersteunt.

Verzoek vanuit WIZZ - vul hier de enquête in
Werkgevers hebben onder hun leden een enquête gehouden. Het ziet ernaar uit dat 80% van de zwembaden het niet gaan redden wanneer er geen aanpassing komt in de NOW. Werkgevers hebben een aantal voorstellen gedaan richting vakbonden als het gaat om de arbeidsvoorwaarden van werknemers. Het gaat hier om opgebouwde rechten vanuit de cao. Werkgever vraagt toestemming om van de cao af te wijken gedurende de looptijd van de huidige cao.
Vakbonden hebben aangegeven eventuele aanpassingen in de huidige arbeidsvoorwaarden voor te leggen aan de leden, want leden hebben het laatste woord hierin. Vandaar dat ik je vriendelijk maar dringend verzoek deze digitale enquête uiterlijk 12 mei 2020 in te vullen om een onderbouwde reactie vanuit de leden richting werkgevers terug te kunnen koppelen. 

Willem Kruithof, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 - 5160 1998 / E w.kruithof@cnvvakmensen.nl

Downloads