Cao LEISURE ( Dierenparken) wordt verlengd

Cao Leisure wordt verlengd tot 1 januari 2022 alleen krijgt de cao een andere naam: het wordt cao Dierenparken. In het najaar van 2021 gaan we onderhandelen over een nieuwe cao.

De afgelopen periode hebben er weer gesprekken plaatsgevonden voor een nieuwe cao Leisure vanaf 1 augustus 2021.
Vorig jaar hadden we in eerste instantie een verlenging afgesproken tot en met juli 2021 zonder inhoudelijke aanpassingen. Daarbij spraken we af begin 2021 opnieuw de onderhandelingen met de vakbonden te starten voor een cao vanaf 1 augustus 2021.  
Tijdens de onderhandelingen in 2020 gingen we er nog vanuit dat de dierenparken begin 2021 geopend zouden zijn. Tijdens ons eerste overleg in 2021 met de  werkgevers om te praten over een nieuwe cao, zaten we echter tegen alle verwachtingen in nog steeds in een lockdown die al duurde vanaf 15 december 2020. Een vooruitzicht om op wat voor manier open te kunnen gaan, was er nog niet op het moment dat we in gesprek gingen over een nieuwe cao.

Tijdens het eerste overleg zijn de werkgevers ook ingegaan op de situatie waar de dierenparken in verkeren en dat de impact van de bezoekersaantallen op omzet en de kosten ook voor 2021 weer erg groot zal zijn. Een onderhandeling over de inhoud van een nieuwe cao vonden we dan ook niet gepast en zijn de bonden gevraagd mee te denken met de dierenparken. Eind maart hebben we een tweede overleg gehad en ook toen was er nog steeds veel onduidelijkheid over een heropening en daarmee onduidelijkheid over toekomstperspectief.
In de tussenliggende periode hebben wij, CNV Vakmensen, een inventarisatie gedaan bij onze leden om de cao te verlengen tot aan eind 2021. Er was verdeeldheid onder de leden, maar ook wel begrip. Na dit overleg heeft de werkgeversdelegatie officieel het verzoek bij de bonden neergelegd om de cao toch te verlengen tot eind 2021 zonder aanpassingen in arbeidsvoorwaarden. Om de bonden en dus ook de medewerkers tegemoet te komen, is er wel meteen aangegeven dat we in oktober opnieuw om tafel gaan met elkaar voor een nieuwe cao vanaf 2022 en dat we dan ook gaan spreken over arbeidsvoorwaarden.

Nieuwe naam voor de cao is cao Dierenparken
De enige aanpassing die we graag wilden doen, is een naamswijziging van de cao. Een wijziging van Leisure cao naar Dierentuin cao. We zijn van mening dat deze naam beter aansluit omdat alleen dierentuinen aangesloten zijn bij deze cao.

Concreet betekent dit het volgende:

  • De huidige cao wordt verlengd voor de periode van 5 maanden (1 augustus 2021 tot 1 januari 2022);
  • De overige afspraken zoals deze nu genoemd staan in de huidige cao blijven gehandhaafd met als enige uitzondering dat we de naam van de cao aanpassen naar Dierentuin cao.  
  • Er wordt gestart met gesprekken over nieuwe cao in oktober, waarbij ook over arbeidsvoorwaarden gesproken wordt.

Wij hebben werkgevers laten weten in te stemmen met verlenging  van de cao (conform de wens van de meerderheid van onze leden).
Mocht je nog vragen hebben laat ons dan weten.

Willem Kruithof
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 60 19 98
E:  w.kruithof@cnvvakmensen.nl

Downloads