5 tips bij een arbeidsconflict met je werkgever

Een conflict met je werkgever. Dat wil je natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. Een arbeidsconflict is vervelend en heeft invloed op de werksfeer. Het zorgt vaak voor stress en het verlaagt je motivatie. Hoe langer zo’n conflict duurt, hoe vervelender het wordt. Handel daarom op tijd. Lees hieronder onze 5 tips om een arbeidsconflict met je leidinggevende op te lossen.

1. Praat met je werkgever over het probleem

Begin bij het begin. Praat met je werkgever over jullie conflict. Wat is het probleem en kunnen jullie dit samen oplossen? Ga in gesprek met elkaar en nodig hierbij eventueel een HR-medewerker uit. Laat je tijdens het gesprek niet verleiden tot beloftes. Kom altijd later terug op afspraken die jullie maken. Blijf je het oneens met elkaar? Schakel dan hulp in van juristen van CNV.

2. Schakel juridische hulp in bij een conflict

Kunnen jij en je werkgever het conflict niet samen oplossen? Schakel dan op tijd hulp in. Laat het probleem niet groter worden dan het al is. CNV Vakmensen biedt leden onder andere rechtshulp bij zaken die om werk gaan. Onze juristen kunnen jou begeleiden met advies en ondersteuning. Een simpel adviesgesprek kan vaak al veel vragen beantwoorden en in sommige gevallen al een deel van de problemen oplossen.

3. Wees voorzichtig met ziekmelding bij een arbeidsconflict

Een arbeidsconflict leidt vaak tot een ziekmelding. Je ziet een tijdelijke uitweg om niet naar kantoor te komen. Maar wees voorzichtig met ziekmelden wanneer je niet echt ziek bent. Een werkgever heeft het recht om een bedrijfsarts naar je toe te laten komen. Deze kijkt of je wel echt ziek bent. Als dat niet het geval is, dan kan de werkgever dit in je dossier zetten. Het conflict wordt zo alleen maar erger.

Soms kan een arbeidsconflict wel leiden tot ziekte. Je kan mentale of fysieke klachten krijgen door de situatie. Als de bedrijfsarts vaststelt dat je ziek bent, wordt er vaak een afkoelingstermijn afgesproken. Dit betekent dat je je rust pakt tijdens een conflict met je werkgever. Je hoeft dan een korte periode niet te werken. Na deze periode kun je juridische hulp inschakelen.

4. Blijf de regels volgen

Een conflict met je leidinggevende kan invloed hebben op de werksfeer. Je vindt het misschien niet meer fijn om naar kantoor te gaan. Of misschien heb je minder motivatie om te werken. Toch is het nog steeds belangrijk om de regels te volgen. Doe je werk en kom op tijd. Anders kan je werkgever dit benoemen in jouw dossier. Dit kan in je nadeel werken als het conflict uitloopt op een rechtszaak. De rechter kan dan bijvoorbeeld beslissen dat je geen recht hebt op een vergoeding of uitkering.

5. Bouw je eigen dossier op

Is het arbeidsconflict (volgens jou) veroorzaakt door jouw werkgever? Houd dan een dossier bij met informatie. Sla belangrijke gegevens en mails die hierover gaan op. Dit kan later goed van pas komen als het uitloopt op een rechtszaak. Een conflict kan een lange geschiedenis hebben en zo heb je alle informatie bij elkaar. Jouw werkgever houdt hoogstwaarschijnlijk ook een dossier van jou bij. Daarom is het extra belangrijk om je aan de werkregels te houden.

Vragen over jouw situatie

Heb je vragen over jouw situatie? Onze juristen kunnen jou begeleiden met advies en ondersteuning bij een arbeidsconflict. Wij helpen je graag. Neem contact met ons op tijdens werkdagen van 08:00- 18:00.

Neem direct contact op

Verder lezen

Collectief ontslag

Bij collectief ontslag worden meer dan 20 werknemers ontslagen....

Oneens met je ontslag

Welke rechten heb je als je bent ontslagen?

Ontslag bij faillissement

Ontdek welke rechten je hebt als je ontslagen wordt door faillissement.

Ontslag door verstoorde arbeidsrelatie

Heb je ruzie met je werkgever? Dan kan hij je ontslaan.

Ontslag in je proeftijd

Je werkgever mag je zonder reden ontslaan in je proeftijd.

Ontslag in overleg

Je werkgever en jij gaan samen akkoord met je ontslag.

Ontslag om bedrijfseconomische reden

Als het niet goed gaat met je bedrijf, dan is ontslag een optie.

Ontslag op staande voet

Ontslagen omdat je iets ernstigs hebt gedaan op je werk.

Ontslag wegens disfunctioneren

Je werkgever mag je ontslaan als jij je werk niet goed uitvoert.

Rechten en plichten bij ziekte

De gevolgen van lang ziek zijn op je werk.

Rekentool WW-uitkering

Een rekentool voor de hoogte en duur van je WW-uitkering.

Transitievergoeding

Wanneer heb je recht op deze ontslagvergoeding en hoe bereken je die?

Vaststellingsovereenkomst

Waar moet je op letten als je afspraken maakt over je ontslag?

Werktijdverkorting

Soms mogen bedrijven de werktijd van hun personeel verkorten.

WIA-uitkering

Ben je langer dan 2 jaar ziek? Vraag dan een WIA-uitkering aan.

Plichten bij een WW-uitkering

Bijvoorbeeld solliciteren en accepteren van passend werk.

WW-uitkering

Ben je werkloos? Dan heb je waarschijnlijk recht op een WW-uitkering.

Zelf ontslag nemen

Zelf je baan opzeggen is niet moeilijk. Ontdek waar je op moet letten.

Word lid van CNV Vakmensen

Juridische hulp is één van de voordelen van een lidmaatschap bij CNV Vakmensen. Tijdelijke actie: de eerste 6 maanden voor € 24. Dit is slechts € 4 per maand. Zo gaan we in 2024 samen sterker door.

  • Deze aanbieding geldt alleen voor nieuwe leden