Cao-onderhandelingen kappers zijn gestart

In deze nieuwsbrief aandacht voor de kappers-cao (onderhandelingen) en de presentatie van de nieuwe haarmodelijn met ledenvoordeel voor CNV-leden.

De onderhandelingen voor de nieuwe kappers-cao zijn van start gegaan. CNV Vakmensen heeft gesproken met de werkgeversorganisatie ANKO en FNV MOOI over de ontwikkelingen in de branche en hoe deze vertaald kunnen worden naar een nieuwe cao.

Tekort werknemers in kappersbranche?

Ook de kappersbranche kampt naast allerlei andere branches met een werknemerstekort. Dit is voor werknemers een goede positie om te onderhandelen. Natuurlijk is de kappersbranche geraakt door corona. De bomen groeien niet tot in de hemel, maar werkgevers in de kappersbranche moeten werknemers er wel toe verleiden om te kiezen voor een loopbaan in de kappersbranche en om werknemers te behouden. FNV MOOI, ANKO en CNV zijn het er over eens dat er dus echt iets moet gebeuren.

Prijzen stijgen

Het leven is duurder geworden. Dat zie je bijvoorbeeld aan de extreem hoge energieprijzen en aan de prijzen van je boodschappen. De inflatie is het afgelopen jaar meer gestegen dan gebruikelijk. Om die reden moeten de lonen omhoog. Daarnaast is het goed als de kappersbranche in de pas loopt met andere bedrijfstakken. De kappersbranche moet weer aantrekkelijk worden om er te werken. Komend jaar moet er daarom uitgebreider gesproken worden over de toekomst van de branche.

Cao Kappers

CNV Vakmensen wil graag zo spoedig mogelijk een cao en denkt daarom aan een cao van ongeveer één jaar met een aantal wijzigingen, zoals loonsverhoging met koopkrachtverbetering, het vervallen van het inleveren van vakantiedagen bij ziekte, een vergoeding voor trainingsmomenten en een aanpassing van de vijf verplichte vakantiedagen die een werkgever op kan leggen. Deze verplichte dagen zouden in overleg moeten gaan met de werknemer en niet eenzijdig door de werkgever opgelegd moeten kunnen worden. Ook zal de branche afspraken moeten maken om het tekort aan werknemers te voorkomen en er zorg voor te dragen dat als kapper een goede boterham is te verdienen. Laat weten wat jij zeker in de nieuwe cao afgesproken wilt hebben!

Showcase Haarmodelijn viert het kappersvak

Op 11 april aanstaande is de start van 'het nieuwe hair fashion seizoen’. Noteer deze datum in je agenda. Gedegen vaktechnische input, inspirerende trend info en niet te vergeten het gezellige live contact met vakgenoten; we hebben het allemaal weer even moeten missen. Reden voor veel kappers om met extra veel plezier uit te kijken naar hét vaktechnische feest van het seizoen: de showcase van de nieuwe Haarmodelijn voorjaar/zomer 2022 op maandag 11 april aanstaande. Place to be is het sfeervolle én veilige Theater Orpheus in Apeldoorn.

Look & learn

Naast de spectaculaire vaktechnische showcase zijn er ook verschillende regionale Look & learn sessies. In een klein gezelschap laten de topkappers uit de Haarmodelijn je de verschillende technieken zien en werken daarbij verschillende kapsels volledig uit. Je zit er met je neus bovenop: superleerzaam! Je kunt kiezen uit vier data en locaties, namelijk:
19 april – Apeldoorn
25 april - Hoogeveen
16 mei - Venlo
17 mei – Rotterdam
Meld je aan bij de haarlijn via https://www.haarmodelijn.nl/tickets-bestellen en geef je kortingscode in (code CNVVJ22).

Extra interessant is dat iedere deelnemer aan een Look & learn sessie gratis een set miniposters met de trendkapsels uit de Haarmodelijn krijgt. Kies je voor een Look & learn sessie én tickets voor de showcase, dan scoor je bovendien een interessante combikorting.

Ledenvoordeel

CNV-leden krijgen een korting van 5 euro op een toolkit en extra korting op een combiticket (ticket voor show en Look en learn). Leden kunnen hier de code CNVVJ22 voor gebruiken. De korting wordt dan automatisch verrekend.

Tot slot

Voor de kappersbranche liggen er grote uitdagingen om het vak aantrekkelijk te houden, dat vraagt om goed werkgeverschap. Dat vraagt naast vakinhoud, oog voor ontwikkeling, een goede beloning, rekening houden met de wensen van medewerkers (zoals werktijden – werk-prive –balans) en gezond en veilig werken.

Meepraten en vragen stellen

Op de cao-pagina is het hele cao-traject te volgen en kun je meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen. Ga direct naar de cao-pagina.

Willem Kruithof
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06 51 60 19 98
E w.kruithof@cnvvakmensen.nl