Cao-onderhandelingen in de kappersbranche dreigen nu al vast te lopen

We zijn nog maar net begonnen met de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de kappersbranche. En nu al dreigen de onderhandelingen te mislukken.

CNV Vakmensen en FNV Mooi hebben voorgesteld om in de kappers cao een nieuw loongebouw op te nemen. Een loongebouw waarmee wordt voorkomen dat de lonen in de toekomst niet weer onder het minimumloon kunnen zakken. Bovendien willen we een goede loonsverhoging: 12,5% in een cao voor één jaar. 12,5% klinkt veel maar dat valt reuze mee.

Wat is er aan de hand

De kappersbranche is een van de slechtst betalende sectoren in Nederland. Medewerksters verdienen gemiddeld ongeveer 30% minder salaris dan hun collega’s in andere sectoren waar veel mbo-opgeleide mensen werken. De lonen in de kappersbranche zitten maar net boven het minimumloon (loongebouw B nog geen 1%). Mensen die ongeschoold werk verrichten (bijvoorbeeld bij supermarkten) verdienen een stuk beter.

CNV Vakmensen en FNV Mooi kunnen en willen dat niet langer accepteren. De lonen in de kappersbranche moeten flink omhoog!! De komende jaren willen we de opgelopen achterstand inlopen. Dat is hard nodig om nieuwe mensen te bewegen om voor het mooie vak van kapper te blijven kiezen en om mensen die al in de sector werken te behouden. Werkgevers klagen: “we kunnen geen personeel meer krijgen, we moeten zelfs de openingstijden aanpassen, de werkdruk is hoog, steeds meer medewerksters verlaten het werknemerschap in deze branche”.

Maar als CNV Vakmensen en FNV Mooi voorstellen doen om de beloning in de kappersbranche sterk te verbeteren voor alle werknemers houden werkgevers tijdens de cao-onderhandelingen de hand op de knip. Werkgevers vinden een beloning net boven het minimumloon meer dan genoeg lijkt het.

Na anderhalve dag onderhandelen willen werkgevers een voorstel voor een loonsverhoging doen waarin de laagst betaalden er minder op vooruit gaan dan de beter betaalden. Dat kunnen CNV Vakmensen en FNV Mooi niet accepteren. We hebben een dringend beroep gedaan op werkgevers om met een beter voorstel te komen. Of dat gaat gebeuren moet de komende week blijken.

Cao online

We houden jullie op de hoogte van de verdere voortgang. Je kunt het hele cao-traject online volgen. Reageer of stel je vragen en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over jouw cao-traject. Ga hier naar jouw cao-pagina
Krijg je deze nieuwsbrief per post? Dan hebben wij geen email adres van jou. Wil je in het vervolg de nieuwsbrief ook liever digitaal (dus ook sneller) ontvangen? Ga naar www.cnvvakmensen.nl/mijncnv/ en pas jouw gegevens aan. 

Willem Kruithof
bestuurder CNV Vakmensen
M: + 6 5160 1998
w.kruithof@cnvvakmensen.nl