Al het nieuws

Kappers schrijf je in voor de nieuwe haarmodelijn

Gisteren was er weer een persconferentie over het Covid-beleid. Helaas blijven de huidige maatregelen van kracht, behalve dat de BSO’s binnenkort opengaan.

Gisteren was er weer een persconferentie over het Covid-beleid. Helaas blijven de huidige maatregelen van kracht, behalve dat de BSO’s binnenkort opengaan.
In deze nieuwsbrief tref je informatie aan over de nieuwe haarmodelijn en hoe jij je gratis kan inschrijven voor een webinar en de pilot branchediploma. Bij ons komen nog steeds vragen binnen over vakantiegeld, vakantie en het hygiëneprotocol, zie ook onze vorige nieuwsbrief.
Op maandag 19 april om 20.00 uur gaat de Haarmodelijn voorjaar/zomer 2021 in première. Je kunt je gratis aanmelden voor dit online event. Kappers Natasja Keijzer, Ingeborg van de Ven en Patrick Kalle laten je zien wat de trends worden en staan kort stil bij de achterliggende vaktechnieken.

Meld je aan
Wil jij erbij zijn? Kijk op www.haarmodelijn.nl Tijdens de online presentatie komen alle aspecten van het vak voorbij. Zo is er volop aandacht voor knip- en stylingtechnieken, maar ook voor mannentrends en de nieuwste kleurtrends en -technieken. Neem alle praktische tips tot je en laat je inspireren. Je bent dan volledig op de hoogte van de laatste hairfashion-trends! 

Inspirerende toolkit
Behalve de online presentatie hoort bij de Haarmodelijn ook een ondersteunende toolkit. In deze uitgebreide online toolkit vind je onder meer heldere vaktechnische video’s waarin alle benodigde knip-, snij- en kleurtechnieken stap voor stap worden uitgelegd. Ideaal voor het trainen van je skills in de eigen vertrouwde omgeving van salon met je collega's. Daarnaast tref je ook marketingmateriaal aan om de salon te promoten en contact te houden met je klanten. Binnenkort kun je de toolkit bestellen. Als CNV- lid krijg je €5,00 korting op de toolkit. De toolkit kost met poster €38,- en zonder €28,- (excl.BTW).

Aanmelden >

Pilot branchediploma opnieuw uitgesteld vanwege corona
Om het niveau van vakmanschap - met name van startende kappers - een impuls te geven, werkt CNV Vakmensen al enige tijd -samen met FNV Mooi en Anko- aan de mogelijke invoering van een branchediploma. Om de haalbaarheid van het branchediploma te bepalen hebben de sociale partners een pilot voorbereid. Helaas is vanwege de coronacrisis de uitvoering van deze pilot nog niet gestart. Toch is de ambitie niet veranderd. Als corona niet opnieuw voor vertraging zorgt, zal de branchediploma-pilot na de zomer plaatsvinden.

Vakbekwaamheid
Met het branchediploma kunnen (beginnende) kappers vanuit hun creativiteit en hun inmiddels opgedane praktijkervaring, aantonen dat zij voldoen aan het door de branche zelf bepaalde niveau van vakbekwaamheid. Dit niveau van vakmanschap ligt hoger dan het huidige niveau van de beginnende kappers die gediplomeerd uitstromen vanuit het onderwijs. Dit hogere niveau vinden sociale partners nodig in de praktijk om aan de wensen van zowel de werkgever, als de moderne, veeleisende klant te blijven voldoen. Het draagt bovendien bij aan het professionele imago van het kappersambacht en mogelijk ook aan langere loopbanen als kapper, omdat de kapper meer perspectief krijgt op vakinhoudelijke doorgroei. De sociale partners hopen dat het beroepsonderwijs zich door het branchediploma laat inspireren om de kwaliteit van opleiden naar een hoger level te brengen.

Uitgebreide metamorfoseopdracht in de pilot
Als onderdeel van deze pilot zou een groep van 50 kappers (40 kappers met een mbo-diploma, zes kappers zonder diploma-maar-met-werkervaring en vier excellente leerlingen in de opleiding) een uitgebreide en pittige metamorfoseopdracht uitvoeren die beoordeeld zou worden door ervaren, hiervoor opgeleide kappers. De kennis en ervaringen die dit oplevert -zowel vaktechnisch als met betrekking tot kosten en organisatie- zullen input zijn bij de verdere besluitvorming door sociale partners omtrent de werkelijke invoering van het branchediploma.

Heb je vragen?
Over jouw contract, of over vakantie(geld), over jouw arbeidsvoorwaarden, of over gezond en veilig werken? Deel je reactie met ons op het online community platform JeAchterban. We reageren zo snel mogelijk!

Willem Kruithof, bestuurder CNV Vakmensen
w.kruithof@cnvvakmensen.nl