Ontslag met wederzijds goedvinden

Een ontslag met wederzijds goedvinden komt regelmatig voor. De werkgever en jij zijn het eens: het is beter voor jou om een andere baan te zoeken. Er zijn twee manieren om akkoord te gaan met je ontslag: ontslag met wederzijds goedvinden of opzegging met instemming. Ze hebben allebei andere gevolgen voor eventuele uitkeringen en vergoedingen. Zo zorg je ervoor dat je ontslag met wederzijds goedvinden goed uitpakt.

Ontslag met wederzijds goedvinden: wat is het?

Ontslag met wederzijds goedvinden betekent dat jij en je werkgever samen akkoord gaan met je ontslag. Je ontslag kan allerlei redenen hebben, maar de eerste stap komt vanuit je werkgever. Misschien gaat het niet goed met het bedrijf, waardoor je werkgever personeel moet gaan ontslaan (bedrijfseconomische redenen). Of de relatie tussen jou en je baas is niet goed (verstoorde arbeidsrelatie). Je kunt dan akkoord gaan met je ontslag. Of niet.

Ga niet direct akkoord met je ontslag

Teken geen overeenkomsten voordat je precies weet wat er in het document (een beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst) staat en wat het voor jou betekent. Neem eerst contact met ons op zodra je werkgever je vertelt dat je ontslagen wordt.

Neem contact met ons op

Vaststellingsovereenkomst

Wil je werkgever met wederzijds goedvinden je arbeidscontract beëindigen? Dan moet je werkgever dit schriftelijk met jou afspreken in een overeenkomst. Ook wel de vaststellingsovereenkomst genoemd. Je maakt samen met je baas afspraken over onder andere de einddatum van de arbeidsovereenkomst en een ontslagvergoeding. Weet je niet zeker of de vaststellingsovereenkomst met je werkgever wel klopt? Leg ‘m voor aan ons. Wij checken voor je of de juiste zaken in je overeenkomst staan.

Heb ik een opzegtermijn bij ontslag in overleg?

Het is bij ontslag met wederzijds goedvinden belangrijk om rekening te houden met de opzegtermijn. Deze kun je vinden in je arbeidscontract of in je cao. Als je bijvoorbeeld een WW-uitkering aanvraagt, dan gebruikt het UWV de opzegtermijn als uitgangspunt vanaf welke datum je de uitkering mag verwachten. Het is ook mogelijk om in overleg met de werkgever een kortere termijn af te spreken. Dan krijg je vanaf het moment dat de arbeidsovereenkomst eindigt tot aan het einde van de opzegtermijn geen uitkering. Let op: de opzegtermijn moet goed vermeld staan in de vaststellingsovereenkomst, anders loop je het risico om een periode geen inkomsten te ontvangen uit je loon of uitkering.

Recht op transitievergoeding en WW-uitkering

Bij ontslag met wederzijds goedvinden heb je recht op een WW-uitkering als je voldoet aan de eisen. Je werkgever hoeft je ontslag niet aan te vragen bij de kantonrechter. Je krijgt bij ontslag in overleg géén wettelijke transitievergoeding, omdat je al een ontslagvergoeding hebt afgesproken. De hoogte van je ontslagvergoeding bepaal je samen met je werkgever.

Bedenktermijn bij ontslag met wederzijds goedvinden

Er geldt altijd een bedenktermijn van 14 dagen na de ondertekening van de vaststellingsovereenkomst. Je werkgever moet in de overeenkomst zetten dat je het recht hebt om je binnen 14 dagen te bedenken. Doet hij dit niet, dan is de bedenktermijn niet 14 maar 21 dagen. Je moet schriftelijk laten weten als je je hebt bedacht. Dit moet binnen de termijn door je werkgever zijn ontvangen. Je hoeft geen reden te noemen waarom je je bedacht hebt. Heb je je binnen de bedenktermijn bedacht, dan moet je werkgever je ontslag alsnog aanvragen bij de kantonrechter.

Heb je laten weten dat je je hebt bedacht? En sluit je binnen 6 maanden opnieuw een vaststellingsovereenkomst met jouw werkgever? Of stem je binnen 6 maanden schriftelijk in met de opzegging van je arbeidscontract? Dan geldt de bedenktermijn niet.

Antwoord op je vragen bij het einde van je arbeidsovereenkomst

Waar moet ik op letten als mijn contract eindigt? Met de online tool van CNV ontvang je betrouwbare informatie en advies rond het einde van jouw arbeidsovereenkomst.

Lees meer

Verder lezen

Arbeidsconflict

Een conflict met je werkgever. Dat wil je natuurlijk zo snel...

Collectief ontslag

Bij collectief ontslag worden meer dan 20 werknemers ontslagen....

Oneens met je ontslag

Welke rechten heb je als je bent ontslagen?

Ontslag bij faillissement

Ontdek welke rechten je hebt als je ontslagen wordt door faillissement.

Ontslag door verstoorde arbeidsrelatie

Heb je ruzie met je werkgever? Dan kan hij je ontslaan.

Ontslag in je proeftijd

Je werkgever mag je zonder reden ontslaan in je proeftijd.

Ontslag om bedrijfseconomische reden

Als het niet goed gaat met je bedrijf, dan is ontslag een optie.

Ontslag op staande voet

Ontslagen omdat je iets ernstigs hebt gedaan op je werk.

Ontslag wegens disfunctioneren

Je werkgever mag je ontslaan als jij je werk niet goed uitvoert.

Rechten en plichten bij ziekte

De gevolgen van lang ziek zijn op je werk.

Rekentool WW-uitkering

Een rekentool voor de hoogte en duur van je WW-uitkering.

Transitievergoeding

Wanneer heb je recht op deze ontslagvergoeding en hoe bereken je die?

Vaststellingsovereenkomst

Waar moet je op letten als je afspraken maakt over je ontslag?

Werktijdverkorting

Soms mogen bedrijven de werktijd van hun personeel verkorten.

WIA-uitkering

Ben je langer dan 2 jaar ziek? Vraag dan een WIA-uitkering aan.

Plichten bij een WW-uitkering

Bijvoorbeeld solliciteren en accepteren van passend werk.

WW-uitkering

Ben je werkloos? Dan heb je waarschijnlijk recht op een WW-uitkering.

Zelf ontslag nemen

Zelf je baan opzeggen is niet moeilijk. Ontdek waar je op moet letten.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict