VanMoof failliet: dit moet je doen

In juli ging jouw werkgever VanMoof failliet. Dramatisch nieuws natuurlijk. Wat betekent dat voor jou? In deze nieuwsbrief willen we je alvast informeren over de belangrijkste zaken waar jij mee te maken krijgt.

Wat gebeurt er bij een faillissement?

VanMoof bestaat niet langer. Alle werknemers verliezen hun baan en een curator wikkelt het faillissement af. De curator is nu de baas. Zijn taak: de onderneming zo duur mogelijk verkopen. Dan krijgen immers zoveel mogelijk schuldeisers alsnog hun geld. De curator ontslaat alle werknemers. Je krijgt hierover thuis een brief. De curator houdt hierbij rekening met je opzegtermijn (maximaal 6 weken). Voor oudere werknemers kan een langere opzegtermijn gelden. CNV Vakmensen (of het UWV) kan jou vertellen wat voor jou geldt.

Is een doorstart mogelijk?

De curator wil snel weten of VanMoof kan blijven bestaan onder een nieuwe eigenaar. Daarom is de curator al in gesprek met mogelijke overnamepartijen. Een eventuele doorstart biedt perspectief, maar waarschijnlijk niet voor iedereen omdat VanMoof dan waarschijnlijk in afgeslankte vorm doorgaat. De nieuwe werkgever bepaalt zelf hoeveel en welke werknemers hij overneemt. Kun je wél mee in de doorstart, dan krijg je een nieuwe arbeidsovereenkomst. Die kán nadeliger zijn dan wat je eerder had. Maar je hebt dan nog wel werk.

Tip: ga niet zomaar akkoord met een nieuwe arbeidsovereenkomst als je die krijgt aangeboden. Neem altijd contact op met CNV Vakmensen voor advies. Dat voorkomt oneerlijk verlies van arbeidsvoorwaarden.

Wat moet jij nu doen?

Dat VanMoof failliet is betekent niet per se dat je meteen thuiszit. Voor (de waarde van) het bedrijf kan het namelijk belangrijk zijn dat het werk doorgaat. Zolang je opzegtermijn loopt, ben je nog gewoon in dienst. De curator bepaalt of je nog moet doorwerken. Intussen moet je een aantal dingen doen:

  1. Meld je aan als werkzoekende bij het UWV Werkbedrijf. Dit kan via internet: www.werk.nl.
  2. Schrijf je werkgever een brief waarin staat hoeveel loon, vakantiegeld, vakantiedagen, atv-dagen, reiskostenvergoedingen en declaraties je nog tegoed hebt. Stuur deze brief – we noemen dat een vordering - ook naar de curator, liefst aangetekend. CNV Vakmensen kan je hierbij helpen.
  3. Vraag een faillissementsuitkering aan bij het UWV. Meestal krijg je hiervoor vanzelf een aanvraagformulier, bijvoorbeeld tijdens een informatiebijeenkomst in het bedrijf. Neem anders contact op met het UWV of met CNV Vakmensen.
  4. Zoek alvast ander werk. Vind je tijdens de opzegtermijn al een andere baan? Overleg dan met de curator of je eerder weg mag.

Waar heb je nog recht op?

Het UWV neemt de betalingsverplichtingen van VanMoof grotendeels over. We hebben het dan over zaken als achterstallig loon, je loon over de periode van de opzegtermijn, vakantiegeld of pensioenpremies.

Helaas kunnen we het faillissement niet terugdraaien. Wat we wel kunnen doen is jou zo goed mogelijk ondersteunen. Heb je vragen? Schroom niet ze aan me te stellen. Je kunt daarvoor mijn e-mailadres gebruiken. Wij staan voor je klaar!

Chantal van Binsbergen, bestuurder CNV Vakmensen
c.vanbinsbergen@cnvvakmensen.nl