Cao Sodexo op 1-7-2020 ver weg

Na het uitbreken van de coronacrisis en het afsluiten van een hele eenvoudige cao voor het eerste halfjaar van 2020, met een bescheiden loonsverhoging van 1%, zijn vakbonden FNV en CNV weer in gesprek over een nieuwe cao. Dat gaat verre van makkelijk. Daarom een ledenraadpleging.

__Dit bericht is specifiek voor medewerkers die vallen onder de cao Facilitair en Faciliteren en de ex-KLM'ers werkzaam voor Sodexo___

 

Ledenraadpleging
De ledenraadpleging vindt aanstaande woensdag 10-6 plaats om 16 uur en is digitaal en samen met collega-vakbond FNV. Meld je aan via een mail naar Michiel Wallaard (m.wallaard@cnvvakmensen.nl) en we regeling een digitale link voor je, zodat je kan aansluiten! Deelnemen kost maar een uur van je tijd.

Inhoud
Naast geen structurele cao-verhoging, waar CNV in de dramatische situatie waar Sodexo zich in bevindt begrip voor heeft, heeft Sodexo de nodige (in onze ogen) versoberingen voorgesteld. Een viertal belangrijke voorbeelden daarvan zijn:

- Het omzetten van seniorendagen, de bijdrage voor ziektekosten en een deel van de ADV in een duurzaam inzetbaarheidsbudget dat je alleen nog maar voor scholing mag gebruiken. In de praktijk dus een verlenging van de werkweek in ruil voor scholingsrechten.
- Het verlagen van de vergoeding bij ontslag in een sociaal plan.
- Schrappen van de betere reiskostenregeling voor medewerkers die al in dienst waren sind 1-1-2018 en een vergoeding ontvingen boven de 30 km enkele reis.
- Overgang van de arbeidsvoorwaarden van ex-KLM'ers naar de cao Sodexo. Daar zijn wij als CNV niet principieel op tegen, maar dan moet het wel gaan om vergelijkbaar blijvende arbeidsvoorwaarden. Daar is als het gaat om het pensioenvoorstel van Sodexo in onze ogen (nog zeker) geen sprake van.

Daar staat tegenover dat Sodexo wel bereid is om het schaalmaximum te verhogen zodra er weer winst gemaakt wordt en om de winstregeling te verbeteren. Maar goed, we zijn helaas dus snel vastgelopen in de onderhandelingen. Verleidt om niet de voorkeur te geven aan blijven vasthouden aan de bestaande cao zijn we vooralsnog niet.

Vragen/opmerkingen
Voor vragen of opmerkingen over deze info neem gerust contact op met je bestuurder Michiel Wallaard via m.wallaard@cnvvakmensen.nl en 06-20471892. Ik word in de onderhandelingen bijgestaan door twee deskundige Sodexianen, Iwan Hoogervorst en Robertino Mulder, om er voor jullie het beste uit te slepen. Laat je horen, stuur me een mail en ik hoop met je te kunnen sprarren op onze digitale ledenraadpleging!