Andere afspraak met CNV dan in bericht van Regardz

CNV Vakmensen heeft wel een akkoord met Regardz, maar het is anders dan wat er in de Corona-updata #65 van Regardz van maandag 8 juni staat. Lees het CNV-advies.

CNV Vakmensen adviseert jou:
  • Als jij je vakantiegeld nu wilt hebben, stuur dan vandaag of uiterlijk eind deze week nog een korte mail aan luc.vanbussel@onemeeting.com met de tekst: Ik wil mijn vakantietoeslag over de afgelopen 12 maanden uitbetaald hebben voor 30 juni 2020. En natuurlijk je naam. De heer Van Bussel heeft zwart op wit gezet, dat niemand hier negatieve gevolgen van ondervindt.
  • Onderteken NOOIT de afstandsverklaring. Hoef je nu je vakantiegeld niet, lees dan jouw risico’s hieronder. Door te tekenen worden je risico’s een stuk groter.
  • Ga niet naar het gesprek hierover met je locatiedirecteur. Ga je wel, en wil je je vakantiegeld wel, stuur dan je mail voor die tijd.
  • Stuur deze CNV-nieuwsbrief door naar al je collega’s, zodat zij geen WW-risico’s lopen.
Achtergrond
De wet en de cao zeggen: je hebt gewoon recht op je vakantiegeld in juni 2020. Dat kan ook CNV Vakmensen niet tegenhouden, ook al zouden we willen.
Regardz vertelde aan ons: we hebben nooit een afstandsverklaring laten tekenen, omdat dat WW-risico’s oplevert. Regardz heeft nooit tegen CNV Vakmensen gezegd dat ze van mening is veranderd.

Die WW-risico’s zijn:
  • Als je niet laat uitbetalen en ook niets tekent
    UWV rekent bij faillissement 12 maanden terug. Dus als je baan door faillissement eindigt op bijvoorbeeld 1 oktober, dan ben je je vakantietoeslag over 1 juni 2019 tot 1 oktober 2019 mogelijk kwijt.
  • Als je de afstandsverklaring wel tekent
    Als dan je baan door faillissement eindigt, dan ben je al je vakantietoeslag tot 1 mei 2020 mogelijk kwijt. Dat is dus nog meer geld.
  • Natuurlijk is de keuze aan jou, jij gaat over je eigen portemonnee. Maar weet dan wel wat de risico’s zijn.
CNV Vakmensen heeft voor het weekend twee voorstellen gedaan. Daarnaast kwam in het weekend uit de groep melders dit voorstel. En CNV Vakmensen heeft dat juridisch goed opgeschreven en maandagochtend aan Regardz gemeld. Regardz stuurt aan alle medewerkers een antwoordstrook: ik wil mijn vakantietoeslag over de afgelopen 12 maanden uitbetaald hebben voor 30 juni 2020. Als een medewerker dat niet wil, dan moeten ze niets terugsturen (want anders hebben ze alsnog afgezien van vakantietoeslag met de UWV-risico’s). Inleveren binnen een week zou CNV Vakmensen zeggen. En de toezegging dat Regardz deze mensen dan betaalt en er geen enkel negatief gevolg van jullie kant zou zijn.

Regardz heeft die dag verder niet overlegd met CNV Vakmensen. Wel kregen we om 16.58 uur van Regardz het bericht, dat Regardz dit laatste CNV-voorstel volledig overneemt. Daarbij geeft Regardz om 17.17 uur letterlijk aan:
  • We sturen de individuele verklaring naar alle medewerkers van ons bedrijf.
  • We hebben jouw tekstvoorstel doorgestuurd naar onze jurist(en) die er nu mee aan de slag gaan.
  • Dit (de UWV risico’s, RvR) zullen we hen uitdrukkelijk melden.
  • Uiteraard zal niemand negatieve gevolgen ondervinden.
  • Aangezien we ervan overtuigd zijn dat het om een beperkt aantal medewerkers gaat, zullen we een manier vinden om dit (Regardz betaalt iedereen in juni, als hij/zij kiest voor uitbetaling, RvR) te financieren en uiterlijk voor 30 juni tot betaling over te gaan.
  • Zodra we de tekst hebben, sturen we deze gelijk door.
Omdat Regardz andere dingen aan jullie schrijft dan hier staat, moet CNV Vakmensen nu ook wel een nieuwsbrief sturen. Want dat gesprek en die afstandsverklaring zijn niet afgesproken met CNV Vakmensen. En ook klopt het niet, dat er geen WW-risico’s zouden zijn. Want die risico’s zijn er wel en Regardz had beloofd die risico’s aan jou te melden.

CNV Vakmensen
Roel van Riezen, bestuurder
M. 06 - 51 60 2034
E. r.vanriezen@cnvvakmensen.nl

Meepraten op de cao-pagina

Op de cao-pagina van Horeca blijf je op de hoogte van de onderhandelingen en het nieuws. Ook vind je informatie over de huidige afspraken van de cao.