Alles over feestdagen en verplichte vrije dagen

Op een officiële feestdag ben je vaak vrij. Maar niet altijd. Hoe weet je op welke feestdag je betaald vrij bent? Wanneer krijg je extra betaald als je op een feestdag werkt? En stel, je wilt een andere feestdag vieren, hoe zit dat? We leggen het aan je uit.

Officiële feestdagen 2024

Sommige feestdagen vallen elk jaar op een andere datum. Daarom geven we een overzicht van de officiële feestdagen in Nederland in 2024.

 • Nieuwjaarsdag: maandag 1 januari 2024
 • Goede vrijdag: vrijdag 29 maart 2024
 • Pasen: zondag 31 maart en maandag 1 april 2024 (1e en 2e paasdag)
 • Koningsdag: zaterdag 27 april 2024
 • Bevrijdingsdag: zondag 5 mei 2024
 • Hemelvaartsdag: donderdag 9 mei 2024
 • Pinksteren: zondag 19 en maandag 20 mei 2024 (1e en 2e pinksterdag)
 • Kerst: woensdag 25 en donderdag 26 december 2024 (1e en 2e kerstdag)

Wat betekent een officiële feestdag?

Bij een feestdag denk je al snel aan een betaalde vrije dag. In veel gevallen is dat ook zo. Maar het is niet wettelijk vastgesteld dat je vrij bent op een feestdag. Wil je weten op welke feestdagen jij vrij bent? Kijk dan in je cao, contract of personeelshandboek. Valt een vrije feestdag op jouw werkdag? Dan krijg je je loon meestal doorbetaald. Tenzij er in je cao of contract iets anders staat.

Vrij op Goede Vrijdag

Goede vrijdag is een officiële feestdag. Toch zijn er veel bedrijven waar je op de vrijdag voor Pasen moet werken. Controleer dit altijd in je cao of vraag het aan je werkgever.

Vrij op Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag is officieel een feestdag. In de meeste cao’s staat dat je elke 5 jaar vrij bent op Bevrijdingsdag. De volgende keer is in 2025.

Werken op een officiële feestdag

Moet je werken op een feestdag? Dan krijg je niet altijd extra loon. Dit hangt af van de afspraken bij je werkgever. Kijk in je cao, contract of bedrijfsreglement. Daar vind je of je recht hebt op een toeslag bij feestdagen.

Christelijke feestdag omruilen voor een andere feestdag

In de wet zijn alleen christelijke feestdagen officiële feestdagen. Voor andere feestdagen, zoals het Suikerfeest, zijn er geen regels. Ben je gelovig en wil je vrij op een andere feestdag? Bespreek dit met je werkgever. In veel cao’s staat dat je werkgever rekening moet houden met je geloof. Soms kun je een christelijke feestdag omruilen voor een dag die voor jou belangrijk is.

Wat is een verplichte vrije dag?

Een verplichte vrije dag betekent dat jij en je collega’s vrij zijn. De wet noemt geen verplichte vrije dagen die voor iedereen gelden. Je werkgever bepaalt deze dagen. Dit kan alleen als het in je cao of contract staat. Voorbeelden van verplichte vrije dagen:

 • Je werkgever sluit het kantoor tussen Kerst en Nieuwjaar. Of de dag na Hemelvaart.
 • In het onderwijs ben je vrij tijdens de schoolvakanties.
 • In de bouw volgt je werkgever vaak de bouwvak. Dan ben je in de zomer een paar weken vrij.

Betaalde vrije dag

Een verplichte vrije dag is een betaalde vrije dag. Je werkgever betaalt je loon door. Deze dag gaat wel van je opgebouwde vakantiedagen af. Maakt je werkgever er een extra vrije dag van? Dan komt die bovenop je vakantiedagen. Wil je werkgever een vrije dag verplichten zonder loondoorbetaling? Dat mag alleen als jij en je collega’s toestemming geven.

Vragen of twijfels over feestdagen?

Verwacht je werkgever onterecht dat je werkt op een officiële vrije dag? Of heb je vragen over verlof tijdens officiële feestdagen? Twijfel niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag verder.

Neem contact op

Veelgestelde vragen over feestdagen

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

 • Hulp bij je belastingaangiftes
 • Advies bij vragen over je werk en inkomen
 • Ondersteuning bij een arbeidsconflict