Ruime meerderheid leden stemt in met nieuwe GIL-cao

Leden van CNV Vakmensen konden onlangs hun stem uitbrengen over het onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao Groothandel in Levensmiddelen. Ruim 76% van de leden die hebben gestemd was er mee akkoord. Goed nieuws, want dat betekent dat die nieuwe cao nu van kracht is geworden.

Meerderheid leden stemt in

Het aantal leden wat hun stem uitbracht viel al niet tegen maar een “akkoord” van zoveel leden was toch wel iets boven verwachting. De loonsverhoging was in mei al uit onderhandeld en dat was passend bij de inflatiecijfers van dát moment. Maar juist in de zomerperiode is de inflatie fors toegenomen en daarmee kwam de loonsverhoging wat in de schaduw te staan. 

Kennelijk hebben ook de leden ingezien dat daar niet tegen op te boksen is en ook begrepen dat dit niet volledig bij werkgevers te verhalen valt. Want ook werkgevers hebben te maken met enorm gestegen kosten, denk alleen maar aan de energierekening() Maar toch, deze ontwikkeling welke niet was te voorspellen is achteraf wel zuur. Toén dachten we er juist goed aan te doen om zo snel mogelijk een akkoord over de salarisverhoging te realiseren maar een volgende keer zullen we daar wellicht toch anders mee om gaan. 

Hoe dan ook, het betekent dat er nu een nieuwe cao van toepassing is met een looptijd tot en met 31 december 2023. De eerste loonsverhoging was al in de maand juni van dit jaar ontvangen en in de maand februari 2023 volgt de tweede loonsverhoging. Per 1 januari a.s. worden de jeugdschalen voor 15 en 16 jarigen  geschrapt en zal het Wettelijk Minimum Loon met 10% worden verhoogd. Dat ga je terugzien in de (onderste) loonschalen.

Enkele leden reageerden op de afspraken welke pas vanaf 1 januari 2024 van kracht worden. Het is begrijpelijk dat dit medewerkers soms niet goed uitkomt maar de andere kant is ook waar; Als het aan werkgevers had gelegen waren de wat impopulaire afspraken op het gebied van m.n. seniorenregelingen veel eerder ingegaan en ook van mindere “kwaliteit” dan uiteindelijk is uit onderhandeld. De uitkomst van een onderhandeling is niet altijd wat je het liefst zou willen maar wat het meest haalbaar is. We hebben deze impopulair afspraken zover mogelijk naar voren weten te plaatsen maar welke datum je ook kiest, er zullen mensen zijn die er voordeel aan hebben en nadeel.

Cao-online

De cao-tekst komt zo spoedig mogelijk beschikbaar en is dan via onze site te downloaden. Je kunt het hele traject terug lezen en ook je vragen stellen of reageren. Ga dan naar onze cao-pagina.

Vragen?

Vragen of opmerkingen kun je kwijt op de cao-pagina of bij mij via onderstaande gegevens.

Arie Kasper, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 1320 8402/ E a.kasper@cnvvakmensen.nlHeb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error