Leden akkoord met nieuwe GIL-cao

De leden van CNV Vakmensen die hun stem hebben uitgebracht over het onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao hebben in grote meerderheid hun akkoord gegeven. De nieuwe cao voor de medewerkers in de Groothandel in Levensmiddelen wordt daarmee van kracht.
Meerderheid van leden is akkoord
Er is door een flink aantal leden gereageerd op de vraag of het onderhandelingsresultaat voldoende was voor een nieuw cao-akkoord. Ruim 80% van die leden heeft er mee ingestemd. Dat is fijn omdat het betekent dat we op basis van de nieuwe afspraken gericht aan de slag kunnen met belangrijke thema's als duurzame inzetbaarheid (waaronder ontwikkelingsmogelijkheden voor de werknemers en ontziemaatregelen) en herziening van de functiebeschrijvingen.
Hieronder sommen we de onderwerpen nog even op:

Onderdelen van het akkoord:
Looptijd: 2 jaar, te weten 1 juli 2020 tot 1 juli 2022.
Loon: De loonschalen en werkelijke lonen worden structureel verhoogd met 2,5% per 1 december 2021. Voor werkgevers die werken met loonbetaling over een periode geldt deze verhoging per de 1e dag van de 13e periode.
Pensioen: De pensioenpremie blijft in 2022 ongewijzigd, te weten 25,7%.
Verlof: Geboorteverlof  wordt opgenomen in de cao conform de wettelijke rechten. Rouwverlof wordt opgenomen conform de wettelijke rechten inclusief een checklist zodat er op het werk goed mee wordt omgegaan. Partijen werken deze checklist uit.
Protocolafspraken:  Partijen werken gedurende de looptijd van de cao voorstellen uit in paritair werkgroepen.
-        Een paritaire werkgroep gaat aan de slag met de MDIEU-sectoranalyse. De werkgroep doet onderzoek naar mogelijkheden van vervroegd uittreden en naar een impuls voor duurzame inzetbaarheid met expeditie fit 2.0. Hierbij meegenomen wordt de leeftijd waarop ontziemaatregelen ingaan en wat er gedaan kan worden om de werknemer duurzaam inzetbaar te houden.
-        Sociale partners herzien de functiebeschrijvingen in het functiewaarderingshandboek.
-        Partijen werken voorstellen uit over het loongebouw en de normale arbeidsduur. Eén van de onderwerpen is dat de 36-urige werkweek steeds minder voor komt in de branche.
-        Partijen werken voorstellen uit om de arbeidstijden en toeslagen te herzien mede op basis van de pilots die nu zijn afgesproken in de cao.
-        Partijen voeren overleg over het branche-imago en de aantrekkelijkheid van de branche om in te werken. Aandachtspunten hierbij zijn (niet uitputtend):
o    de gewenste arbeidsduur per week van (groepen van) werknemers en de zeggenschap over werktijden, de balans werk-privé
o    persoonlijke ontwikkeling van werknemers en het vastleggen daarvan
o    Het opnemen van(Jaarlijkse) gesprekken tussen leidinggevenden en werknemers over ontwikkelingsmogelijkheden en loopbaanperspectief in de cao.

Vragen/opmerkingen?
Voor vragen of opmerkingen kan je terecht bij Arie Kasper, jouw onderhandelaar in deze sector. Het emailadres is: a.kasper@cnvvakmensen.nl of bel 06-13208402.
Meer informatie over de sector kan je ook vinden op de site van de sector www.groothandelinlevensmiddelen.nl