Plichten bij een WW-uitkering

Wanneer je een WW-uitkering ontvangt, zijn er bepaalde plichten waar je aan moet voldoen. Deze plichten hebben invloed op je recht op de uitkering en de hoogte ervan. Houd je je niet aan je plichten? Dan kan het UWV een maatregel opleggen, zoals een boete of het (tijdelijk) stopzetten van je uitkering. Op deze pagina bespreken we waar je op moet letten als je een WW-uitkering ontvangt en zetten we de belangrijkste plichten voor je op een rij.

Je plichten bij een WW-uitkering

Vanaf het moment dat je een WW-uitkering aanvraagt, zijn er bepaalde plichten waar je aan moet voldoen. Deze verplichtingen zijn belangrijk voor het bepalen van je recht op een uitkering en de hoogte ervan door het UWV. Hieronder hebben we de belangrijkste plichten voor je op een rij gezet.

1. Sollicitatieplicht bij WW-uitkering

Wanneer je een WW-uitkering ontvangt, ben je verplicht om te solliciteren naar passend werk. Dit wordt de sollicitatieplicht genoemd. De sollicitatieplicht begint zodra je een uitkering aanvraagt. Samen met je adviseur maak je afspraken over hoe vaak je gaat solliciteren. Heb je geen afspraken gemaakt? Dan moet je minstens 4 keer per 4 weken solliciteren. Enkele voorbeelden van sollicitatieactiviteiten zijn:

  • Reageren op vacatures of het versturen van open sollicitaties
  • Inschrijven bij uitzendbureaus, detacheringsbureaus, arbeidspools of invalpools
  • Voeren van sollicitatiegesprekken, telefonisch contact opnemen of langsgaan bij werkgevers
  • Plaatsen van je cv op vacaturewebsites
  • Deelnemen aan assessments of tests voor een functie

Het UWV controleert of je voldoet aan de sollicitatieplicht. Als je niet genoeg solliciteert, heeft dat gevolgen voor je WW-uitkering. In bepaalde situaties hoef je (tijdelijk) niet aan de sollicitatieplicht te voldoen. Bijvoorbeeld als je binnen 1 jaar de AOW leeftijd bereikt. Op de website van het UWV lees je wanneer de sollicitatieplicht niet geldt.

2. Acceptatieplicht voor passend werk

Je hebt de plicht om passend werk te accepteren. Dat heet de acceptatieplicht. Passend werk houdt in dat het werk op hetzelfde niveau is als je vorige baan. Ook verdien je minimaal 70% van je vroegere salaris en is de maximale reistijd 2 uur. Na een periode van 6 maanden wordt al het beschikbare werk als passend beschouwd. Dit betekent dat je ook werk op een lager niveau of een lager salaris moet accepteren. Werk waarvoor je maximaal 3 uur moet reizen, wordt ook als passend beschouwd. Als je net een opleiding hebt afgerond of bent gestopt met studeren, wordt al het beschikbare werk als passend gezien.

Wil je een volledig overzicht van al jouw rechten en plichten bij een WW-uitkering? Ontdek al jouw rechten en plichten bij het UWV

3. Geef wijzigingen door aan het UWV

Je bent verplicht om wijzigingen in je situatie, inkomsten of werkzaamheden door te geven aan het UWV. Dit kan namelijk van invloed zijn op de hoogte van je uitkering. Ook moet je wijzigingen in je persoonlijke situatie doorgeven, zoals een verhuizing, huwelijk of geboorte. Het is ook belangrijk om het UWV op de hoogte te stellen bij ziekte of wanneer je op vakantie gaat. Alle werkzaamheden die je tijdens je WW-uitkering verricht, moet je melden bij het UWV. Dit geldt voor betaald werk, vrijwilligerswerk, hobby’s waarmee je geld verdient en vriendendiensten.

Controle door het UWV

Het UWV controleert of je voldoet aan je plichten. Om problemen te voorkomen, is het belangrijk om je administratie goed bij te houden. Bewaar daarom zorgvuldig bewijsstukken van je sollicitaties, zoals sollicitatiebrieven, uitnodigingen voor gesprekken en afwijzingen. Bewaar deze documenten minimaal 2 jaar. Ook als je al een nieuwe baan hebt gevonden. Is het UWV van mening dat je niet voldoet aan een van je plichten? Dan loop je het risico op een lagere of zelfs geen uitkering, of mogelijk een boete. Als je teveel uitkering hebt ontvangen, moet je dit bedrag terugbetalen.

WW-uitkering voorkomen en beperken

Als je binnenkort werkloos wordt door ontslag of het niet verlengen van je contract, is het belangrijk om direct op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Dit geldt ook als je al een WW-uitkering hebt naast je werk. Begin met het actief zoeken naar vacatures en solliciteer waar mogelijk. Zet ook je cv op werk.nl en schrijf je in bij vacaturewebsites of uitzendbureaus. Je kunt een WW-uitkering aanvragen bij het UWV. Wil je meer informatie over de WW-uitkering?

WW-uitkering en (vrijwilligers)werk

Door te werken naast je uitkering vergroot je jouw kansen op de arbeidsmarkt. Zodra je werk hebt gevonden, geef je dit door aan het UWV. Het UWV zal beoordelen of het soort werk en de inkomsten gevolgen heeft voor je uitkering. Het doen van vrijwilligerswerk is ook toegestaan. Maar daarvoor heb je wel toestemming nodig van het UWV. Zij controleren of het werk echt vrijwillig is en of het vrijwilligerswerk betaald werk niet in de weg staat.

Antwoord op je vragen bij het einde van je arbeidsovereenkomst

Waar moet ik op letten als mijn contract eindigt? Met de online tool van CNV ontvang je betrouwbare informatie en advies rond het einde van jouw arbeidsovereenkomst.

Lees meer

Verder lezen

Arbeidsconflict

Een arbeidsconflict met je werkgever. Dat wil je natuurlijk zo...

Collectief ontslag

Bij collectief ontslag worden meer dan 20 werknemers ontslagen....

Oneens met je ontslag

Welke rechten heb je als je bent ontslagen?

Ontslag bij faillissement

Ontdek welke rechten je hebt als je ontslagen wordt door faillissement.

Ontslag door verstoorde arbeidsrelatie

Heb je ruzie met je werkgever? Dan kan hij je ontslaan.

Ontslag in je proeftijd

Je werkgever mag je zonder reden ontslaan in je proeftijd.

Ontslag in overleg

Je werkgever en jij gaan samen akkoord met je ontslag.

Ontslag om bedrijfseconomische reden

Als het niet goed gaat met je bedrijf, dan is ontslag een optie.

Ontslag op staande voet

Ontslagen omdat je iets ernstigs hebt gedaan op je werk.

Ontslag wegens disfunctioneren

Je werkgever mag je ontslaan als jij je werk niet goed uitvoert.

Rechten en plichten bij ziekte

De gevolgen van lang ziek zijn op je werk.

Rekentool WW-uitkering

Een rekentool voor de hoogte en duur van je WW-uitkering.

Transitievergoeding

Wanneer heb je recht op deze ontslagvergoeding en hoe bereken je die?

Vaststellingsovereenkomst

Waar moet je op letten als je afspraken maakt over je ontslag?

Werktijdverkorting

Soms mogen bedrijven de werktijd van hun personeel verkorten.

WIA-uitkering

Ben je langer dan 2 jaar ziek? Vraag dan een WIA-uitkering aan.

WW-uitkering

Ben je werkloos? Dan heb je waarschijnlijk recht op een WW-uitkering.

Zelf ontslag nemen

Zelf je baan opzeggen is niet moeilijk. Ontdek waar je op moet letten.

Maak het verschil en word actief lid!

Samen zorgen we voor een duurzaam en gezond Nederland.

  • Invloed op onze inzet bij nieuwe onderhandelingen
  • Gratis trainingen
  • Betaald verlof voor vakbondsactiviteiten