CNV-onderzoek: kwart thuiswerkers wordt gevraagd naar kantoor te komen

Bij meer dan een kwart (27%) van de mensen die thuis kunnen werken, vraagt de werkgever om toch naar kantoor te komen. 42% gaat sowieso nog steeds (gedeeltelijk) naar kantoor. Dit blijkt uit onderzoek van het CNV onder 1200 thuiswerkende leden.  

‘Terwijl we met man en macht het virus proberen te bestrijden en de Britse coronavariant als een dreiging op ons afkomt, gaat een groot deel van de thuiswerkers nog steeds vaak naar kantoor. Thuiswerken is echter een quick-win om het virus te verslaan,’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter. ‘We roepen iedereen op om hierin verantwoordelijkheid te nemen: werkgevers en werknemers. Werk echt zoveel mogelijk thuis.’  

Donkere januarimaand

Bij bijna de helft (46%) valt het thuiswerken in deze donkere januarimaand zwaarder dan in de lente en zomer. 'Zeer begrijpelijk. Veel werkenden zitten er inmiddels flink doorheen. Thuiswerken is een stuk prettiger als de lentezon je zolderkamer verlicht,' aldus Fortuin.

Fysieke klachten

45% beschikt thuis nog altijd niet over een arbo-verantwoorde werkplek en 38% heeft sinds het thuiswerken meer last van fysieke klachten (schouder, nek, arm). Meer dan de helft (54%) maakt voor het thuiswerken kosten die niet worden vergoed door de werkgever. Thuiswerkmiddelen en de thuiswerkvergoeding zal daarom het komend jaar in veel cao-onderhandelingen terugkomen.  

Recordhoogte ziekteverzuim

Fortuin: ‘Werkgevers zijn verantwoordelijk om de juiste middelen aan te reiken om optimaal thuis te kunnen werken. Zowel mentaal als fysiek gaat dit in ongeveer de helft van de gevallen mis. Het ziekteverzuim was in 2020 hoger dan ooit, als we zo doorgaan verbreken we in 2021 dat record. Mensen dreigen uit te vallen door psychische en mentale klachten.’  

Ouders met jonge kinderen

Thuiswerkers met schoolgaande kinderen/ kinderen op de opvang hebben het extra zwaar. 60% heeft weinig tijd voor zichzelf. 26% geeft aan dat de werkgever geen rekening houdt met het feit dat er jonge kinderen thuis zijn. 1 op de 6 moet extra verlofdagen opnemen om voor de kinderen te kunnen zorgen.  

Calamiteitenfonds

‘Het CNV pleit daarom voor een calamiteitenfonds bij het kabinet: van hieruit worden extra vrije dagen gefinancieerd om ouders door deze periode heen te helpen. Politiek zijn de geesten rijp. We hopen dat dit fonds zo snel mogelijk van kracht gaat,’ stelt Fortuin.