Alles over vakantiegeld

Of je nu werkt of een uitkering ontvangt, iedereen heeft recht op vakantiegeld. Het bedrag aan vakantiegeld is minimaal 8% van je bruto jaarloon. Gewoonlijk wordt dit bedrag in mei of juni op je rekening gestort. Daarnaast zijn er nog meer belangrijke zaken die je moet weten over je vakantiegeld. Bijvoorbeeld: hoe bereken je de hoogte ervan? Wij leggen het voor je uit.

Wat is vakantiegeld?

Als je werkt, heb je naast je vakantiedagen ook recht op vakantiegeld. Dit wordt ook wel vakantiebijslag of vakantietoeslag genoemd. Het vakantiegeld is een extra bedrag dat oorspronkelijk bedoeld is om voor vakantie te gebruiken. Tegenwoordig wordt het ook vaak gebruikt om te sparen of om spullen mee te kopen. Het vakantiegeld bedraagt minimaal 8% van je brutoloon. Vaak krijg je het vakantiegeld in mei of juni samen met je salaris. In sommige gevallen wordt het vakantiegeld maandelijks gestort. Op je loonstrook kun je zien hoeveel vakantiegeld je maandelijks opbouwt en hoeveel je uiteindelijk zult ontvangen.

Vakantiegeld bij een uitkering

Heb jij een uitkering? Ook dan heb je recht ook vakantiegeld. Met een bijstandsuitkering bedraagt het vakantiegeld 5% van je bruto-uitkering van het afgelopen jaar. Als je een WW-uitkering of Wajong-uitkering hebt, krijg je 8% van je totale bruto-uitkering in een jaar.

Vakantiegeld als uitzendkracht of oproepkracht

Ook als uitzendkracht of oproepkracht heb je recht op vakantiegeld. Vaak betalen werkgevers het vakantiegeld dan maandelijks uit. Hoeveel vakantiegeld je krijgt, staat op je loonstrook. Ook nu bedraagt het vakantiegeld minimaal 8% van je brutoloon.

Vakantiegeld berekenen

Je vakantiegeld wordt berekent over het loon van 1 juni van het afgelopen jaar tot 1 juni van het huidige jaar. Hoeveel vakantiegeld je krijgt is dus afhankelijk van hoeveel je in 1 jaar hebt verdient. Extra inkomsten zoals een eindejaarsuitkering of bonus tellen niet mee voor de berekening. Overuren, ploegentoeslag of gevarentoeslag kunnen wel meetellen in de berekening. Hierover staan afspraken in je cao of arbeidscontract. Ben je voor langere tijd ziek? Dan loopt de opbouw van je vakantiegeld gewoon door. Stop je met werken bij je werkgever? Dan ontvang je bij je laatste loonstrook het vakantiegeld dat je tot dat moment hebt opgebouwd.


Hoeveel vakantiegeld krijg jij?

Ben je benieuwd hoeveel vakantiegeld jij krijgt? Bereken het met onze vakantiegeld-rekentool hieronder.

Vakantiegeld: van bruto naar netto

Het bruto vakantiegeld is niet het bedrag dat uiteindelijk op je rekening wordt gestort. Je betaalt eerst nog belasting. Je netto vakantiegeld is afhankelijk van de belastingschijven én de heffingskortingen die voor jou gelden. Het NIBUD heeft een handig overzicht die je op weg helpt.

Rekenvoorbeeld

Manu verdient maandelijks € 2.500 bruto en bouwt 8% (€ 200 per maand) vakantiegeld op. Zijn bruto-vakantiegeld op jaarbasis is (12 x € 200) € 2.400. Zijn totale bruto jaarinkomen (bruto jaarsalaris + bruto vakantiegeld) is € 32.400.

Met een jaarinkomen van € 32.400 valt Manu onder het belastingtarief van 37,35%. Over zijn bruto vakantiegeld moet hij daarom 37,35% (= € 896,40) belasting betalen. Daarnaast worden er heffingskortingen van 4,02% verrekend (= € 96,48). Manu’s netto vakantiegeld is dan:

Bruto vakantiegeld € 2.400,00
Belasting - € 896,40
Verrekening heffingskortingen - € 96,48
Netto vakantiegeld = € 1.407,12

Manu krijgt dus € 1.407,12 vakantiegeld op zijn rekening gestort.

Afspraken over vakantiegeld in je cao of arbeidsovereenkomst

Je werkgever is verplicht om jou vakantiegeld te betalen. Maar het kan voorkomen dat in je cao staat dat je geen recht hebt op vakantiegeld. Gelukkig is er een wettelijke bepaling die ervoor zorgt dat je minimaal 8% van het minimumloon per jaar moet ontvangen. In sommige gevallen hebben bedrijven een vast minimumbedrag afgesproken. Dat betekent dat je dit bedrag ontvangt, zelfs als het meer is dan 8% van je loon. Het kan ook gebeuren dat er een hoger percentage vakantiegeld is afgesproken.

Heb je geen vakantiegeld ontvangen?

Je werkgever mag niet zonder jouw toestemming de betaling van je vakantiegeld uitstellen. Ook kan het voorkomen dat je werkgever een fout maakt in de berekening van het vakantiegeld. Heb jij vragen of twijfels over jouw vakantiegeld? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen over jouw vakantiegeld

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict