Stand van zaken Tuinland

De afgelopen maanden is de interne onrust bij Tuinland naar buiten gekomen. Dit heeft als gevolg gehad dat er tot landelijke media aan toe aandacht was voor jullie werk. Ik kan mij voorstellen dat dit wat deed met jou als medewerker van Tuinland.
En dat leek wel zo want via dit formulier hebben jullie massaal je verhaal gedaan. Ik heb niet de kans gehad om op elk verhaal persoonlijk te reageren maar weet dat alles wordt meegenomen, uiteraard vertrouwelijk. Vele verhalen hebben we met open mond zitten lezen, verbijsterd over hoe het er aan toe gaat binnen Tuinland. Jullie werkgever vindt het daarentegen maar opmerkelijk dat jullie vooral anoniem je verhaal willen doen en dat er altijd een deur openstaat om je verhaal te doen. Laat daar nou juist de schoen wringen, want die fijne werkomgeving waar je alles kan zeggen is er gewoon niet. 
Het ontkennen, alle schuld naar anderen schuiven, geen enkele herkenning van wat er nu toch allemaal in je eigen organisatie zich afspeelt, het niet willen veranderen en alles maar beetje lacherig af doen is schokkend en ook stuitend.
 
Vanwege alle klachten, onrust en vooral misdragingen heb ik daarom namens CNV een klacht ingediend bij de arbeidsinspectie. Zij hebben, zoals jullie in de media lazen ook aangekondigd dat ze een onderzoek starten bij Tuinland. Vorige week is er een gesprek geweest met de arbeidsinspectie over de situatie en op dit moment is daar nog niet veel zinnigs over te vertellen want het onderzoek loopt nog.

Het lijkt of de rust wat is weergekeerd en dat denkt volgens mij jullie werkgever ook. Zij gaan weer over tot de orde van de dag en veranderen niks. Maar niks is minder waar. Vanuit het CNV blijven we erbovenop zitten en elke nieuwe melding serieus oppakken. Mocht jij, of collega's, zich nog steeds niet prettig of juist geïntimideerd voelen op werkvloer meldt dit dan! Jullie als leden van CNV zijn voor mij toch echt de oren en ogen op de werkvloer en blijf mij dus ook vooral voorzien van hoe het er nu aan toe gaat. Dit geldt ook voor zaken die verbeterd zijn de afgelopen maanden, ook dat is goed om te weten voor mij. Jullie werkgever roept dan nu dat CNV erop uit is om Tuinland kapot te maken en maakt mij als persoon persoonlijk belachelijk maar dan heb je het echt niet begrepen. Ik wil een gezonde en veilige werkomgeving waarin iedereen kan zijn wie hij is en dat het liefst bij Tuinland. Zo niet, dan elders. Ook daarin kan CNV je begeleiden. 

Ik hoop dat de directie van Tuinland op enig moment in gesprek wil met CNV om tot afspraken te komen. Afspraken over hoe we van de huidige situatie er één kunnen maken waar je trots op kan zijn als medewerker. Ze hebben mijn nummer en ik sta open voor dat gesprek. Maar wel alleen als jullie er wat aan hebben! Mochten er vragen zijn dan kan dat hier. 

Ik wil jullie tenslotte fijne feestdagen toewensen!

Met vriendelijke groet,

Sijtze de Bruine
Bestuurder CNV Vakmensen