Overleg met directie Tuinland over inspectierapport

Afgelopen dinsdag is er een overleg geweest met de directie van tuinland over het inspectie rapport over de psychosociale veiligheid van medewerkers bij Tuinland. Vorige week had ik al een gesprek gehad met een vertegenwoordiging van de Centrale ondernemingsraad.

Namens de directie waren er afgelopen dinsdag: Girbe Drenth (eigenaar), Constante Roman (manager van van alles) en Erik Scholte ( financiën en HR). We hebben het rapport en de aanbevelingen van de Inspectie besproken. Ik neem aan dat dat rapport bekend is. Als dat niet zo is en je wilt het graag hebben, stuur mij dan een mail ( j.kampherbeek@cnvvakmensen.nl) dan mail ik het naar je. In het rapport staan 4 overtredingen genoemd. Die gaan allemaal over arbeidszorg en het organiseren daarvan (trainingen, etc). Tuinland heeft tot 22 februari 2024 de tijd om te voldoen aan de eisen die de Inspectie gesteld heeft.

Klachtencommissie en vertrouwenspersoon

De rol en de mogelijkheden van een klachtencommissie en vertrouwenspersoon is besproken. Belangrijk is dat dat allemaal goed op papier staat en dichtbij te regelen is. Volgens de directie zijn ze daar druk mee bezig en is er een vertrouwenspersoon die aan de eisen voldoet. Daarnaast wordt nog gekeken naar een externe beroepsmogelijkheid. We gaan gezamenlijk kijken of dat binnen de branche geregeld is of hoe het anders te regelen is. CNV heeft gezegd het bijzonder te vinden dat een organisatie als Tuinland geen aparte personeelszaken heeft. Dat stuk is ondergebracht bij de afdeling financiën van Erik Scholte. Onze ervaring is dat dan de procedures en de financiële situatie vaak voorrang krijgen en de mens vergeten wordt. Wij zouden dan ook graag mensen zien die alleen personeelszaken in de portefeuille hebben.  In de huidige tijd, waarin het vinden en goed begeleiden van personeel steeds belangrijker is, lijkt ons toch echt dat mensen met allen de focus op personeelszaken voor ene onderneming erg belangrijk is. De directie vindt dat niet nodig omdat: “alle zaken laag in de organisatie zijn gelegd”.

Veel verantwoordelijkheden bij de filiaalmanagers

Naast het op papier goed regelen van een aantal zaken dient men het ook in de praktijk te merken. Beschrijven is één maar het juist uitvoeren is twee. Voor ons is van belang dat alle medewerkers zich gewaardeerd voelen en met een veilig gevoel hun werk kunnen doen. Afgesproken is dat we na een half jaar weer met elkaar in gesprek gaan om te kijken wat er vooruit gegaan is. Als je eerder vragen en opmerkingen hebt, stel ze gerust zo snel mogelijk. We bepalen dan of we eerder met elkaar in gesprek moeten gaan en welke acties er dan moeten volgen. Ook hebben we aan de centrale ondernemingsraad (cor) aangegeven dat we als bond hen graag helpen bij het soms best wel ingewikkelde werk van een ondernemingsraad bij Tuinland.

Jan Kampherbeek
Bestuurder CNV vakmensen
06-51602022
j.kampherbeek@cnvvakmensen.nl

Heb je vragen of opmerkingen?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error