Al het nieuws

Onderhandelingsresultaat tussen-cao Retail Non Food

Na een bijzonder onderhandelingstraject nu al een onderhandelingsresultaat voor de tussen-cao Retail Non Food. Jij bepaald of deze tussen-cao er komt.

Hoe kan het nu dat er al een resultaat ligt, als de onderhandelingen nog niet eens zijn begonnen? Het is ook een vreemd traject geweest. CNV Vakmensen was nog in de voorbereiding om jullie te vragen om input voor de cao. Er waren al gesprekken tussen de bonden en werkgever of het traject wat voor ons lag. De cao loopt immers al op 1 juli dit jaar af.

Uit de gesprekken bleek dat het moeilijk zou gaan worden. De bonden waren duidelijk! Er moet geld bij voor iedereen, er moet iets gebeuren aan de gigantische werkdruk en het tekort aan mensen.
Werkgevers gaven aan meer tijd nodig te hebben om te kunnen overzien wat onze eisen betekenen. Samen hebben we besloten dat we een aantal zaken moeten onderzoeken. We moeten weten hoe het nu precies zit met de beloning in de sector? Hoe wordt er betaald en hoe zit het met bovenschaligen (mensen die meer verdienen dan het maximum van de loonschaal) en waarom krijgen zij geen cao-verhogingen?
Wij willen weten hoe we ervoor zorgen, dat werknemers meer balans krijgen tussen werktijd en privétijd.

Onderhandelingsresultaat

Om te voorkomen dat werknemers heel lang moeten wachten op een loonsverhoging, in deze tijd waarin de prijzen maar blijven stijgen, hebben we een akkoord bereikt over een tussen-cao.
Dit betekent, dat jullie per 1 juli 2022 wel die broodnodige loonsverhoging krijgen van 4.36% en wij meer tijd hebben om die grote vraagstukken, die er liggen, goed te onderzoeken en op te lossen.
De cao duurt dan ook een half jaar en is op 1 januari 2023 afgelopen. Wij gaan dus vrijwel meteen door met onderhandelen en hiervoor heb ik nog steeds jullie input nodig!
Voor nu vraag ik jullie te stemmen voor of tegen deze tussenoplossing.

Wat betekent deze tussen-cao nog meer voor mij?

  1. Cao van 6 maanden van 1 juli 2022 tot 1 januari 2023.
  2. Cao-loonsverhoging van totaal 4.36% voor de loonschalen en de feitelijke lonen binnen de loonschalen. Een éénmalige uitkering van 2.5% over 6 maal het bruto maandsalaris voor werknemers, die meer verdienen dan het nieuwe maximum van de loonschaal en minder dan 4000 euro bruto per maand.
  3. De uren die vrijkomen door het ontstaan van vacatures moeten eerst worden aangeboden aan het bestaande personeel. Dit geeft jou de mogelijk, wanneer je dat zou willen, meer contract-uren te krijgen.
  4. Je mag weigeren gebroken diensten te werken. Soms word je ingeroosterd om de ochtend een paar uren te werken en dan diezelfde dag ook nog de avond. Dat kan heel vervelend zijn, omdat je dan eigenlijk de hele dag met je werk bezig bent, maar niet de hele dag wordt betaald. Je mag dit vanaf 1 juli 2022 weigeren.
  5. Jouw werkgever mag je niet lager verplichten meer dan 2 avonden per week te werken met uitzondering van de drukke decembermaand.
  6. Werknemers die thuiswerken, ontvangen een thuiswerkvergoeding van 2 euro netto per dag. Dit is wat de belastingdienst op dit moment maximaal belastingvrij toestaat. Stijgt dit bedrag, dan stijgt de vergoeding mee.
  7. Iedereen die het BHV-certificaat haalt of verlengt, krijgt halfjaarlijks een vergoeding van 75 euro.
Tot slot is er in het akkoord opgenomen, dat wij onderzoek gaan doen naar de bandbreedte van 35% bij flexibel werken, naar hoe we de sector aantrekkelijk kunnen houden en/of maken voor nieuwe mensen en het werken in de avond-uren. Er wordt een apart onderzoek gedaan naar de manier van beloning in de sector.

Toch nog best een rijtje voor een tussen-cao. Graag hoor ik of jij akkoord kan gaan met dit voorstel. KLIK HIER om jouw stem uit te brengen tot uiterlijk maandag 27 juni 2022.

Krijg jij deze nieuwsbrief per post dan hebben wij geen e-mailadres van jou, of je hebt je uitgeschreven voor nieuwsbrieven van CNV Vakmensen. Wij willen het liefst jou zo snel mogelijk op de hoogte stellen van al het cao-nieuws. Kijk daarom op “mijncnv” op onze site: www.cnvvakmensen.nl om dit te controleren of geef je e-mailadres opnieuw door.
Om je stem toch uit te brengen ga dan naar www.cnvvakmensen.nl/caos en vul dan Retail Non-Food in de zoekbalk. Op deze site vind je deze nieuwsbrief en kan je via de link je stem uitbrengen.

Let op! We onderhandelen door voor de cao. Houdt jouw mailbox dus goed in de gaten, want het einde van de zomer heb ik jouw inbreng en hulp nodig voor die nieuwe cao vanaf 1 januari 2023.
Wil je live meepraten en alles als eerste weten? Of wil je misschien mee met mij naar de cao-onderhandelingen? Geef je dan nu alvast op voor de whatsappgroep en stuur mij een mailtje met jouw telefoonnummer.

Jacqueline Twerda, bestuurder CNV Vakmensen
j.twerda@cnvvakmensen.nl / 0623006214

Downloads