Onderhandelingen cao Boek- en Kantoorvakhandel binnenkort van start

Op 1oktober jl. liep de cao voor de Boek- en Kantoorvakhandel af. Wat CNV Vakmensen betreft hadden de gesprekken over een nieuwe cao al lang mogen beginnen. Gelukkig gaan deze binnenkort eindelijk van start.

Vertraging

Als het aan CNV Vakmensen had gelegen waren we, in een poging om op 1 oktober jl. een nieuwe cao te hebben, al lang van start gegaan met de onderhandelingen. Voor de zomer hebben we hier al op aangedrongen. Omdat de directeur van de KBb, de Koninklijke Boekverkopersbond, afscheid heeft genomen, en zij tevens cao onderhandelaar was namens werkgevers in de Boekhandelsbranche, hebben de onderhandelingen vertraging opgelopen. Het heeft namelijk even geduurd voordat deze positie weer was ingevuld. Dat is inmiddels het geval en dus de hoogste tijd om in volle vaart met de cao onderhandelingen te beginnen. 

Onze inzet

De verwachting is dat de loonparagraaf één van de belangrijkste issues wordt gedurende de onderhandelingen. Dat is ook niet zo vreemd gezien de hoge inflatie in 2022, de gestegen energierekening en de vele andere toegenomen kosten, zoals ook de boodschappen in de supermarkt. Het leven is in relatief korte tijd fors duurder geworden. De reeds afgelopen cao heeft bovendien niet voldoende in kunnen spelen op de genoemde omstandigheden, omdat deze voor die tijd al was afgesproken. Genoemde factoren zullen, naast het CNV arbeidsvoorwaardenbeleid, mede van invloed zijn op onze inzet voor de loonvraag.

Door forse verhogingen van het Wettelijk Minimum Loon in januari en juli van dit jaar, is het huidige loongebouw bovendien behoorlijk uit balans geraakt. De verschillen tussen verschillende functies en tredes zijn hierdoor voor een groot gedeelte weggevaagd. Dit moeten we in de nieuwe cao repareren. 

De volledige concept inzet van CNV Vakmensen tref je als bijlage bij deze nieuwsbrief aan.

Wensen en ideeën

Naast onze concept inzet heb jij misschien ook nog wel realistische wensen en ideeën voor een nieuwe cao. Deze verneem ik dan graag! Laat me dit weten via onderstaande contactgegevens.

We houden je op de hoogte

Binnenkort starten de onderhandelingen over de cao Boek- en Kantoorvakhandel. Gedurende het traject houden we jou natuurlijk op de hoogte. 

Reageren, contact en vragen stellen

Op de cao-pagina is nieuws over de cao te volgen en kun je meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen. Maar je kan me ook gewoon mailen via onderstaand mail adres.

Martijn den Heijer, bestuurder/onderhandelaar
T 06 201 64 972 / m.denheijer@cnvvakmensen.nl 

Downloads

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error