Leden stemmen met nieuwe cao Doe-Het-Zelf

De leden van CNV Vakmensen hebben in meerderheid ingestemd met het voorstel voor een nieuwe cao voor medewerkers in de Doe-Het-Zelf. Het betekent dat de cao-lonen per 1 juni met 3 procent stijgen en per 1 januari volgend jaar met 3,25 procent. Tegelijkertijd zal de zondagstoeslag per 1 januari naar 75 procent gaan. Hoewel een ruime meerderheid voor stemt, zijn er bij leden ook zorgen.

Eerder hadden de leden een eindbod voor een nieuwe cao (collectieve arbeidsovereenkomst) in meerderheid afgewezen. Ook de leden van FNV hadden dit bod afgewezen. Na gezamenlijke petititie die door bijna 1500 medewerkers in de bouwmarkten in ondertekend, zijn de vakbonden CNV en FNV opnieuw gaan onderhandelen met werkgevers. Daar is een beter bod uitgekomen. In de bijlage vind je de complete afspraken. De belangrijkste afspraken, in het kort:

- Een cao van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2023.
- De cao-lonen (functiegroep 2 en hoger) stijgen met 3 procent op 1 juni 2022
- De cao-lonen (functiegroep 2 en hoger) stijgen met 3,25 procent op 1 januari 2023
- Het deel van het loon dat hoger is dan de cao stijgt met 0,5 procent op 1 juni 2022 en nogmaals met 0,5 procent op 1 januari 2023.
- De zondagstoeslag gaat per 1 januari 2023 van 100 naar 75 procent.
- Nog dit jaar wordt gestart met een pilot voor zelfroosteren, per 1 januari 2023 wordt dit ingevoerd.
- Medewerkers die recht hebben op kortdurend zorgverlof, krijgen hun loon tot 100 procent aangevuld.
- Het verplichte afhelpkwartiertje verdwijnt uit de cao.
- 1 procent van de loonsom wordt gereserveerd voor niet-verplichte scholing en opleiding.

Reacties van leden

Hoewel de meeste leden voor het resultaat hebben gestemd, is er ook veel zorg bij leden die in de Doe-Het-Zelf werken. Veel leden zijn bang dat de afgesproken loonstijging niet voldoende is om de stijgende kosten als gevolg van de inflatie te betalen. Ook over het verlagen van de zondagstoeslag is men niet blij. Daarnaast is er veel zorg over de lage reiskostenvergoeding, reizen is voor veel medewerkers een steeds groter probleem vanwege de hoge brandstofprijzen.

Volgend jaar starten we opnieuw met onderhandelingen voor de volgende cao. Hoe goed de afspraken zijn hangt voor een groot deel af van hoe goed de vakbonden vertegenwoordigd zijn aan tafel. Ik zou de periode graag willen gebruiken om - samen met jullie - een sterkere positie te krijgen. Dat kunnen we doen door meer leden te betrekken bij de onderhandelingen. Ik nodig leden dan ook van harte uit om de komende tijd om een ledengroep te vormen waarmee we het vakbondswerk sterker kunnen maken. Bel of mail me hiervoor.

Tot slot: een bijzondere dank voor de enorme inzet van jullie collega Robbert Zuijdam, die als kaderlid van CNV Vakmensen bij alle onderhandelingen aanwezig was en de zorgen van de werkvloer uitstekend wist te vertalen in voorstellen.

Vriendelijke groet, Erik Honkoop

Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M: 06 - 5132 0918
E: e.honkoop@cnvvakmensen.nl
 
Bezoekadres: Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht
Postadres: Postbus 2525, 3500 GM Utrecht
 
Lid worden is zinvol. CNV Vakmensen

Downloads