HEMA cao: 'Gedwongen’ overstap naar goedkopere cao helemaal niet zo gedwongen

Vandaag hebben jullie van HEMA bericht ontvangen dat het bedrijf zou moeten overstappen naar de Retail Non-Food cao. CNV Vakmensen ziet dit toch wat anders. Graag duiden we dit.

De waarde van de HEMA cao

Op 1 januari 2023 loopt de huidige HEMA cao af. De directie heeft ons vandaag laten weten dat zij bericht hebben ontvangen van Retail Non-Food (RNF) dat HEMA over moet stappen naar de die sector cao. Voor CNV Vakmensen ligt dat 'moeten' een stuk genuanceerder. Zo lang de HEMA cao een betere cao is dan die van RNF, is de verwachting dat RNF de HEMA gewoon vrijstelt (dispenseert) van de RNF cao. 

Daarnaast speelt er nog wat anders. Omdat in een groot deel van de arbeidscontracten van HEMA medewerkers staat dat de HEMA cao op hun van toepassing is, blijft die geldig! Ook als HEMA overstapt naar de RNF cao! Met andere woorden, de desbetreffende medewerkers kunnen ook in de toekomst aanspraak blijven maken op (betere/voordeligere) regelingen die in de HEMA cao staan. Als HEMA dit wil veranderen, zullen zij óf met vakorganisaties hierover andere afspraken dienen te maken waar leden dan mee moeten instemmen óf ze zullen met iedere individuele medewerker om de tafel moeten gaan zitten.

10,15% erbij was al een cao afspraak

Ook heeft HEMA jullie medegedeeld dat de medewerkers die onder de HEMA cao vallen per 1 januari 2023 een loonsverhoging van 10,15% ontvangen. Dit lijkt een hele ruimhartige geste te zijn van jullie directie. Echter, in de HEMA cao staat dat het bedrijf de verhogingen van het Wettelijk Minimum Loon (WML) , jaarlijks op 1 januari en 1 juli, volgt. En voor 1 januari aanstaande is deze vastgesteld op 10,15%. Ondanks dat de HEMA cao 31 december as. afloopt, blijft deze op jullie van toepassing en dient HEMA de overeengekomen cao loonsverhoging dus gewoon door te voeren. 

En nu?

HEMA heeft vakbonden uitgenodigd om te gaan praten over overgangsregelingen waarmee de verschillen tussen de HEMA cao en de RNF cao overbrugd worden. CNV Vakmensen heeft aangegeven dit verzoek in beraad te nemen, waarbij we mee zullen nemen in onze afwegingen het gegeven dat de HEMA cao geldig blijft zo lang hiervoor in de plaats geen overgangsregelingen met ons dan wel met iedere individuele medewerker apart zijn afgesproken. 

Ook heeft HEMA aangegeven dat het, naast de RNF cao graag een aanvulling wilt afspreken die specifiek voor HEMA medewerkers gaat gelden. Tegelijkertijd laat de directie ons weten nog niet precies te weten met wie ze deze afspraken dan willen maken...Met vakbonden, met de OR, met ons beiden? CNV Vakmensen stelt grote vraagtekens bij deze afweging die HEMA blijkbaar gaat maken. We zijn nodig voor overgangsregelingen om de HEMA cao niet eindig te laten doorwerken, maar voor de af te spreken aanvullingen vraagt HEMA zich af of wij wel de juiste partij zijn? 

Vervolg

Hoe het nu verder gaat en of en wanneer er gesprekken met de directie van de HEMA gaan volgen, weten wij ook nog niet precies. We hebben in ieder geval genoeg om over na te denken. We houden jou op de hoogte!

Kaderleden gezocht!

Voor mij als onderhandelaar is het van groot belang om kaderleden te hebben, die mij voeden met belangrijke informatie en kennis vanuit de werkvloer en de collega's. Zeker nu! Het gaat immers over de arbeidsvoorwaarden van jou en jouw collega's! Je kan dit doen door mij een email te sturen waarin jij jouw interesse kenbaar maakt. Ik neem dan spoedig contact met jou op. Als je nog (aanvullende) vragen hebt over het kaderlidmaatschap, neem dan gerust ook contact met mij op.

Meepraten en vragen stellen

Op de cao-pagina is nieuws over de cao te volgen en kun je meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen. Ook kan je per e-mail naar mij reageren. Ik lees graag jouw
reactie! 

Contact

Heb je vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, laat het mij weten via onderstaande contactgegevens.

Martijn den Heijer, bestuurder/onderhandelaar
T 030 751 1950 / E m.denheijer@cnvvakmensen.nl