Al het nieuws

Wibra-mensen, hoe gaat met jullie?

Wij krijgen signalen van leden werkzaam bij de Wibra dat er veel te weinig mensen in de winkel staan, en dit zorgt voor problemen en verhoging van de werkdruk en je wordt gevraagd om in de zomer de niet gewerkte uren tijdens winkelsluiting vanwege Covid in te halen.

Extra werkzaamheden
De extra werkzaamheden rondom het coronavirus zijn vaak lastig. Ingezet worden om de kassa te draaien en klanten aan te spreken over de te volgen regels en de schappen te vullen en winkel op orde en netjes te houden. Ook horen we van werknemers dat ze in de zomer uren in moeten halen, terwijl de werkgever wel een NOW-uitkering heeft aangevraagd.

Minder mensen, meer omzet
We horen dat dit te maken heeft met het verminderen van de budget-uren door de directie op hoofdkantoor. Daardoor kunnen er minder mensen worden ingezet. Collega's geven aan dat het niet meer te doen is en vinden dat dit moet veranderen.

NOW-regeling
Jullie werkgever heeft tijdens de lockdown overheidssubsidie gekregen om de lonen door te betalen. Toch wil Wibra nu dat medewerkers deze gesubsidieerde uren in de zomer onbetaald komen inhalen. Wij vinden dat de uren die al via de NOW-regeling gecompenseerd zijn, worden kwijtgescholden aan de werknemers. Via de NOW-regeling konden 80% van de loonkosten door de overheid worden gecompenseerd.

Min- en plus-uren?
Het wekenlang schrijven van min-uren die op een later moment moeten worden ingehaald, maakt niet alleen inbreuk op het arbeidspatroon, maar schaadt ook andere belangen van werknemers. Winkelmedewerkers kunnen door de opstelling van Wibra in de problemen komen. Inhalen van 40, 50 of zelfs 100 uur, combineer dat maar eens met een tweede baan of met je gezin.

Wat vind jij ervan?
Herken jij ook de signalen die wij horen? Graag horen we jullie reactie, stuur mij een berichtje (per e-mail) en we nemen contact met je op en kijken met jou wat we voor je kunnen betekenen.

Graag horen van je, want wij staan als bond voor onze leden. Het winkelpersoneel heeft het lastig genoeg en verdient beter.

Willem Kruithof
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06 51 60 19 98
E w.kruithof@cnvvakmensen.nl