Tweede onderhandeling cao Retail Non Food

Op maandag 21 november hebben wij voor de tweede keer onderhandeld met jouw werkgever over de nieuwe cao. Hierin hebben wij behalve over de loonsverhoging ook gesproken over de andere voorstellen die wij als CNV Vakmensen hebben gedaan.

Op een aantal belangrijke punten hebben wij elkaar kunnen vinden, maar we zijn er nog niet. 

De hoofdlijnen van de onderhandelingen volgen hier op een rij

  • een cao van 12 maanden.
  • Op 1 januari 2023 stijgen de schaallonen en de feitelijke lonen op of onder het nieuwe maximum van de loonschaal met 7.46%. Op 1 juli 2023 stijgen de schaallonen en de feitelijke lonen op of onder het nieuwe maximum van de loonschaal met hetzelfde percentage als de stijging van het Wettelijk Minimumloon op dat moment.
  • Voor werknemers met een flexibel of een nul-urencontract geldt geen bandbreedte. De gewerkte uren worden per periode uitbetaald.
  • Een werknemer heeft het recht in zijn vrije tijd niet te reageren op communicatie van de werkgever.

Boven en buiten loongebouw 

Voor de werknemers boven- en buiten het loongebouw willen de werkgevers geen afspraken maken in de cao. Zij blijven vasthouden aan de voorkeur, dit door individuele werkgevers zelf te laten bepalen. CNV Vakmensen vindt, dat alle werknemers erop vooruit moeten gaan. CNV Vakmensen stelt de lonen van werknemers, die vanuit de cao of andere afspraken geen aanspraak kunnen maken op een loonsverhoging en daardoor stil zouden blijven staan, per 1-1-2023 structureel te verhogen met 4,26%. Deze loonstijging is gelijk aan de gemiddelde loonstijging voor de detailhandel.

Reiskosten 

Werkgevers willen geen afspraak maken over de kilometervergoeding in de cao en willen het overlaten aan de individuele werkgever om hierover afspraken te maken met werknemers. Om inzicht te krijgen in wat er aan vergoedingen wordt betaald in deze cao en hoeveel het werknemers kost om naar het werk te reizen, stellen wij voor gedurende de looptijd van deze cao dit te onderzoeken. De uitkomsten van dit onderzoek, zullen worden meegenomen naar de volgende cao onderhandeling.

Volgend overleg 13 december 

De volgende onderhandeling staat gepland op 13 december 2022. Wij hopen, dat dit overleg zal leiden tot een concreet voorstel, waarover jullie kunnen stemmen. Mocht er tussentijds reden zijn om jullie bij te praten, dan zal ik dat zeker doen. Tot die tijd roep ik je op jouw mening vooral achter te laten op de cao pagina.

Jacqueline Twerda, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 2300 6214 / j.twerda@cnvvakmensen.nl