Nieuwe cao Retail Non Food; 72% van de leden akkoord met eindbod werkgevers

Vóór de Kerstdagen heb ik jullie gevraagd te stemmen over het eindbod van de werkgevers. Dat hebben jullie gedaan en een ruime meerderheid gaat akkoord met het eindbod. Dit betekent dat er een nieuwe cao is vanaf 1 januari 2023. Omdat 72% van de leden vóór het eindbod heeft gestemd, is de cao een feit.

Wat verandert er?

Per 1 januari 2023 stijgen de feitelijke lonen en de schaallonen tot het maximum van de loonschaal met 7.46% en op 1 juli 2023 stijgen de lonen met hetzelfde percentage als de stijging van het wettelijk minimum loon. Voor de werknemers die meer verdienen dan het nieuwe maximum van de loonschaal zit er geen structurele loonsverhoging in. Zij ontvangen een éénmalige uitkering van 2.5% van het bruto jaarsalaris. De werknemers die meer verdienen dan 4.400 euro kunnen vanuit de afspraken in deze cao geen verhogingen verwachten. Daarnaast zijn er nog een aantal afspraken gemaakt, zoals een stage vergoeding en het recht op onbereikbaarheid. Zodra de teksten van de nieuwe cao definitief zijn, zal ik deze met jullie delen en per afspraak jullie meenemen in wat dit nu betekent.

De tegenstemmers

Een aantal van jullie heeft tegen gestemd, en met goede reden. De meesten van jullie hebben financieel niets aan deze nieuwe cao. Ik vind het belangrijk om hierbij stil te staan en aandacht te hebben voor dit probleem. Hoewel het grootste gedeelte van de leden vóór heeft gestemd, blijven jullie met lege handen achter. Tijdens de looptijd van deze cao moeten wij met elkaar kijken hoe dit anders kan. Graag zou ik met jou in contact komen over jouw persoonlijke situatie.

Laat het mij weten

Waarom val je buiten het loongebouw, welke compensatie heb je de afgelopen jaren wel ontvangen of sta je al jaren stil? Gedurende de looptijd van deze cao gaan we verder onderzoek doen naar jullie als groep. Dit kan leiden tot aanpassingen van het loongebouw. Bijvoorbeeld door een aantal treden aan het loongebouw toe te voegen zodat je er wel binnen valt of door schalen toe te voegen. Het loongebouw loopt nu tot en met schaal I, maar misschien hoort er nog wel een J, K en L bij, zodat mensen binnen het loongebouw vallen. Het kan het zijn dat er grote delen werknemers van een bepaalde keten buiten het loongebouw vallen omdat hun oude cao al hoger was dan de huidige en toen zij in deze cao zijn “ingevaren” boven het maximum van de loonschaal binnen kwamen.

Om tafel met werkgevers

Ik kan me voorstellen dat we voor deze groep werknemers gaan kijken of wij apart met jullie werkgever om tafel gaan. De cao Retail Non Food is immers een minimum-cao en dat maakt het mogelijk om daarboven aparte afspraken te maken. Ook van jullie krijg ik graag een reactie zodat wij daar samen mee aan de slag kunnen.

Ik hou jullie op de hoogte

Hou je mailbox in de gaten. Ik zal de komende maanden uitleg geven over de cao. Over de lonen en de indelingen. Jullie vragen om input. CNV Vakmensen, dat zijn jullie! En goede arbeidsvoorwaarden kunnen we alleen als groep voor elkaar krijgen. Wil je het hele cao-traject nog eens bekijken, gan dan naar de cao-pagina: Cao Retail Non-Food | CNV Vakmensen

Rest mij jullie alle goeds te wensen voor dit nieuwe jaar! Heb je vragen of opmerkingen, dan mag je mij altijd mailen via: j.twerda@cnvvakmensen.nl

Jacqueline Twerda, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 2300 6214 / j.twerda@cnvvakmensen.nl