Update: de cao voor Bouwmarkt en Doe-Het-Zelf

Wat vind jij van het voorstel van werkgevers? Na drie onderhandelingsronden is er nog geen nieuwe cao voor medewerkers in de doe-het-zelf. 25 november onderhandelen we opnieuw. In deze nieuwsbrief lees je wat we tot nu besproken hebben. De belangrijkste onderwerpen: nieuw loongebouw, de looptijd van de cao, de zondag-toeslag en roosters. En een enquête.

Laat via deze peiling weten wat je van de voorstellen van de werkgevers vindt. Hieronder leg ik uit wat de werkgevers na drie onderhandelingsronden voorstellen. In deze onderhandelingen voor de cao trekken we samen op met kaderleden vanuit de vakbonden FNV en CNV Vakmensen.

Nieuw loongebouw

Werkgevers hebben een nieuw loongebouw ontwikkeld. Normaal gesproken spreken we in een nieuwe cao een loonsverhoging met een percentage af. Die geldt dan voor iedereen. In het werkgeversvoorstel voor een nieuw loongebouw is het percentage afhankelijk van de groep en trede waarin je zit.

Werkgevers willen het nieuwe loongebouw invoeren per 1 januari 2021. Gemiddeld stijgt het loon daarmee 3,4%. Als we kijken naar de loongroepen ziet het beeld er als volgt uit:

  • Loongroep 1 WML (WML stijging 0,3%)
  • Loongroep 2: tussen 2,3% en 3,8%
  • Loongroep 3: tussen 3,3% en 6,5%
  • Loongroep 4: tussen 2,2% en 6,6%
  • Loongroep 5: tussen 0,6% en 8,3%
  • Loongroep 6: tussen 0,9% en 15,3%

(In de bijlage: het volledige loongebouw)

Valt je salaris boven het loongebouw, dan ontvang je in het werkgeversvoorstel per 1 februari 2021 een loonsverhoging van 1,5% en per 1 februari 2022 van 0,25%.

Eenmalige uitkering

Daarnaast stellen werkgevers voor om alle medewerkers een eenmalige uitkering over 2020 te geven. Die is 25% van het gemiddelde uitgekeerde salaris (inclusief overuren en toeslagen) over de maanden september/oktober/november. Dit komt neer op eenmalige uitkering van 2,1 tot 2,5%. Maar heb je bijvoorbeeld alleen in de zomermaanden gewerkt, dan krijg je dus geen eenmalige uitkering.

Werkgevers stellen voor een dergelijke eenmalige uitkering ook in 2022 te doen als de omzet van 2022 gelijk is aan die van 2020.

Wat vinden wij?

FNV Handel en CNV Vakmensen en de kaderleden vinden de voorgestelde loonsverhoging mager, zeker gezien de mooie omzetten die gerealiseerd zijn. Het gaat bovendien om een loonsverhoging voor twee jaar, die voor een deel niet structurueel is.

De vakbonden CNV en FNV hebben samen een loonsverhoging voorgesteld van 3,4% per 1 april 2020 en een loonsverhoging van 3% per 1 april 2021 voor alle medewerkers.

Werken op zondag

Werkgevers geven al langer aan dat ze de zondagtoeslag willen verlagen. Ook afgelopen tijd hebben we uitgebreid overlegd over de zondag-toeslag. Werkgevers stelden voor deze te verlagen naar 50% voor nieuwe medewerkers.

Onze leden, en wij, willen dat niet. Gelijk werk moet gelijk beloond worden. Werkgevers zijn bereid om hun voorstel de zondag-toeslag te verlagen voor nu in te trekken. Maar dan moeten we in mei 2022 bereid zijn om een deal te maken over de verlaging van de zondagtoeslag.

Koopavonden en zaterdagen

Werkgevers willen af van artikel 8.2.4 en 8.2.5 van de cao. In 8.2.4 is geregeld dat een werknemer nooit verplicht is op meer dan zes zondagen per jaar te werken. In artikel 8.2.5. is geregeld dat een werknemer nooit verplicht is meer dan twee koopavonden per week of op zaterdagmiddag gecombineerd met meer dan één avond per week te werken.

Werkgevers willen deze bepaling schrappen en vervangen door de Arbeidstijdenwet. Volgens de arbeidstijdenwet heb je recht op 13 vrije zondagen per jaar en is er geen koppeling meer tussen avondwerk- en weekendwerk. Je mag dan iedere koopavond, iedere zaterdagmiddag en op 39 zondagen per jaar ingeroosterd worden. Dit heeft grote gevolgen voor medewerkers. Er is geen enkele bescherming meer.

Wij willen graag weten wat jij vindt, geef je mening!

We willen graag weten wat jij vindt van wat er nu op tafel ligt. Via deze link kun je onze enquête invullen. Doe dit voor 23 november 17.00 uur! De uitkomsten nemen we mee naar de onderhandelingen op 25 november.

Tot slot

Medewerkers uit de bouwmarkten hebben een besloten Facebook-groep opgericht, daarnaast is vanuit CNV Vakmensen een pagina ingericht op de doe-het-zelf. Meld je aan zodat je ook daar alle berichten kunt volgen.

En vooral: deel deze nieuwsbrief en enquête met je collega’s. We willen graag zoveel mogelijk medewerkers bereiken. Dus deel deze nieuwsbrief met je collega’s en maak ze lid

Met vriendelijke groet, Erik Honkoop

Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M: 06 - 5132 0918
E: e.honkoop@cnvvakmensen.nl
 
Bezoekadres: Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht
Postadres: Postbus 2525, 3500 GM Utrecht
 

Lid worden is zinvol. CNV Vakmensen

 

Downloads