Stemmen: 9 procent meer loon voor Doe-Het-Zelf-medewerkers

Deze week is met werkgevers in de Doe-Het-Zelf-branche een principe-akkoord bereikt voor extra loonsverhogingen. De lonen groepen 1 tot en met 4 gaan gemiddeld 10 procent omhoog. De lonen in groep 5 en 6 met gemiddeld 8 procent. Leden van de vakbonden kunnen hierover stemmen.
Het jaar 2022 is voor veel mensen een onverwacht duur jaar. Door de oorlog in Oekraine en de energiecrisis die daarmee samen gaat, is het leven voor iedereen een stuk prijziger. Een boodschappenwagentje dat op 1 januari nog 100 euro kostte, kost op 31 december dit jaar waarschijnlijk 115 euro.

In de cao (collectieve arbeidsovereenkomst) voor doe-het-zelf-medewerkers was een loonstijging van 3,25% afgesproken voor 2023. Voor medewerkers bij Gamma, Hornbach, Praxis, Karwei, Hubo en andere Doe-Het-Zelf-ketens is dat niet genoeg om de stijgende kosten te betalen. Bovendien gaan de wettelijke minimumlonen volgend jaar fors omhoog. Na goed overleg met de Doe-Het-Zelf-ketens is daarom besloten betere loonafspraken te maken voor 2023. Omdat het een cao is die nog loopt, hebben we alleen op lonen een nieuwe afspraak gemaakt.

We leggen het voorstel positief voor aan de leden. Je kunt er (zie je mail) over stemmen.

Wat gaat dit voor jou betekenen?

In plaats van een loonsverhoging van 3,25% is er een aangepast loongebouw gemaakt, waarin de lonen in groep 1 tot en met 4 met gemiddeld 10 procent stijgen. De lonen in groep 5 en 6 stijgen gemiddeld 8 procent. Verdien je meer dan het hoogste loon in je groep, dan krijg je over dat meerdere deel de daarvoor eerder afgesproken cao-loonstijging van 0,5% in de cao en over het deel cao-loon krijg je de nieuwe loonstijging.

Die nieuwe loonschalen vind je in de bijlage. Leden kunnen voor of tegen stemmen. Stemmen leden tegen, dan blijft de oude loonstijging van 3,25% staan. Stemmen leden voor, dan worden de nieuwe loonschalen (zie bijlage) ingevoerd. Omdat het een tussentijdse positieve wijziging is van een bestaande cao-afspraak, is ons advies: stem voor.

Twee voorbeelden

Wat gaan de nieuwe lonen voor je betekenen? Twee voorbeelden.

Voorbeeld 1.
Je bent doe-het-zelf-medewerker en je zit in groep 2. Je verdient op dit moment (groep 2, trede 1) 1797,35 euro per maand. Dan gaat je loon op 1 januari 2023 naar 1990,00 euro per maand. Een verhoging van 11,2 procent. Daarnaast zul je ergens volgend jaar waarschijnlijk ook een trede omhoog gaan, waardoor je maandsalaris uitkomt in trede 2, ofwel 2010,00 per maand.

Voorbeeld 2.
Je bent leidinggevende in een doe-het-zelf-winkel en je verdient (groep 5, trede 3) nu 2019,83 euro per maand. Dan gaat je loon op 1 januari 2023 naar 2195,00 per maand. Een verhoging van 8,7 procent. Daarnaast zul je ergens volgend jaar waarschijnlijk ook een trede omhoog gaan, waardoor je maandsalaris uitkomt in trede 4, ofwel 2240,00 per maand.

Wil je je eigen nieuwe loon checken, kijk dan in de bijlage.

Wil je meepraten? Vakbond CNV is op zoek

Afspraken over lonen en jouw werk kunnen we niet maken zonder actieve leden. Zonder leden is er geen cao. Als je mee wilt denken en praten over je werk in de Doe-Het-Zelf, dan kun je kaderlid worden. Vakbond CNV kan extra kaderleden gebruiken.

Met name vanuit Praxis en Hornbach hebben we nog geen vertegenwoordiging. Maar ook als je bij andere ketens werkt ben je welkom. Wil je kaderlid van CNV worden, laat het me weten. Of bel, app of mail me even voor meer informatie. Je krijgt voor deze inzet verlof en een onkostenvergoeding.


Vriendelijke groet, Erik Honkoop

Onderhandelaar voor Doe-Het-Zelf-medewerkers bij vakbond CNV Vakmensen
M: 06 - 5132 0918
E: e.honkoop@cnvvakmensen.nl
 
Lid worden is zinvol. CNV Vakmensen

Downloads