Cao Dibevo: Update cao loonsverhoging januari 2022

In de lopende cao voor medewerkers in Dierenspeciaalzaken, Aquariumspeciaalzaken en Hengelsportspeciaalzaken staat dat jaarlijks per 1 januari een salarisverhoging wordt gegeven, volgens een vastgestelde formule. Eén van de componenten hiervan is het percentage waarover CNV Vakmensen met werkgevers onderhandelt. Hier zijn we het kort geleden over eens geworden.
Ieder jaar stijgen per 1 januari de lonen in de Dibevo cao op basis van drie componenten, namelijk: de CBS afgeleide consumentenindex, de CBS bedrijven omzetindex non-food koopzondag gecorrigeerd en het percentage waarover jaarlijks wordt onderhandeld tussen CNV Vakmensen en de werkgeversorganisatie. Deze drie onderdelen bepalen ieder voor eenderde deel de hoogte van de stijging per 1 januari.

De CBS indexen zijn pas bekend in januari omdat deze terugkijken op het gehele voorgaande jaar. Soms is het cijfer nog niet definitief, dan wordt het voorlopige cijfer gebruikt (nb. de cijfers die op 1 april worden gecommuniceerd door het CBS zijn bepalend, mogelijk is er dan een kleine correctie nodig).

Het percentage waarover cao partijen onderhandelen moet altijd in het najaar bekend zijn. Daarom hebben we hier in de afgelopen periode over onderhandeld. Dit heeft tot resultaat geleid dat CNV Vakmensen en werkgevers 2,5% zijn overeengekomen.  

De drie onderdelen worden in januari opgeteld en gedeeld door drie om te bepalen hoe hoog de loonstijging uiteindelijk bedraagt. Het is dus nog even afwachten op het definitieve getal.

Door cao-partijen is ook vooruit gekeken naar de inhoudelijke onderhandelingen voor de nieuwe cao vanaf 1 april 2022. Partijen hebben verkennend gesproken over een aantal onderwerpen en afgesproken om in december de onderhandelingen te starten zodat tijdig voor 1 april een nieuwe cao gerealiseerd kan worden.

In de bijlage tref je de officiële tekst aan van de afspraken tussen CNV Vakmensen en Dibevo, de werkgeversorganisatie. 

Nog vragen en/of opmerkingen?
Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben naar aanleiding van deze nieuwsbrief, of wil je iets anders delen over jouw arbeidsvoorwaarden en/of omstandigheden bij jou op de werkvloer, neem gerust contact met mij op.


Martijn den Heijer, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 201 64 972 / m.denheijer@cnvvakmensen.nl 
Twitter: @mdenheijer

Downloads