Uitslag stemming Etos medewerkers bekend

Etos-medewerkers stemmen in met bereikte resultaat en hebben hiermee een cao tot 1 juli 2023. Voor medewerkers van andere filiaalbedrijven (AS Watson en Holland& Barrett) gelden de verbeteringen niet.

Resultaat Etos

Zoals al eerder is aangegeven, hebben medewerkers van Etos (eigen filialen) actie gevoerd om op deze manier een verbetering van arbeidsvoorwaarden te bereiken. Uiteindelijk is er een resultaat bereikt met werkgever Etos.
De leden werkzaam bij Etos, hebben gestemd en in ruime meerderheid voor het resultaat gestemd. Hiermee is de verbetering voor hen definitief.

Verschillende afspraken binnen branche

Dit betekent dat er op dit moment een aantal regelingen gelden binnen de drogisterijbranche.
Er is sprake van nawerking van de bepalingen uit de branche cao Drogisterijen, er is een cao voor Etos-medewerkers en er is een cao voor de zelfstandige MKB drogisten, de cao KNDB.

Werkgevers hopen dat dit verschil in afspraken een tijdelijke situatie is. Ook CNV Vakmensen is van mening dat er in principe geen concurrentie op arbeidsvoorwaarden zou moeten zijn. De ervaring heeft echter geleerd dat er verschillen bestaan tussen de verschillende bedrijven en de verschillende organisatiemodellen. Bij filiaalbedrijven zijn er veelal overkoepelende afspraken die voor totale organisatie of formule gelden. Bij franchise-bedrijven kunnen onderling ook nog verschillen bestaan, een franchisenemer kan 1 en soms wel veel meer bedrijven als ondernemer aansturen. De zelfstandige drogist werkt vaak met een vaste kern, waarbij roosters al voor lange tijd vastliggen en medewerkers hebben vaak ook vaste vrije dagen.

Één cao met verschillende onderdelen?

Een idee is om te streven naar een cao, waarin een aantal afspraken worden vastgelegd. Deze afspraken dienen als basis voor de cao waarbij je afhankelijk van wensen met eigenheid ondernemingen aanvullende afspraken maakt, toegespitst op wat werknemers en werkgever belangrijk vinden en dus een plus op de basis-cao afspreekt. Wat vinden jullie als medewerkers en belangrijkste spelers in dit verhaal van dat idee?

Wat vind jij belangrijk?

Over niet al te lange tijd zal gestart worden met gesprekken over de realiseerbaarheid van een branche-cao. Wat zijn voor jou zaken die in ieder geval in deze cao moeten worden opgenomen?
  • Vind je het belangrijk dat alle werkgevers meedoen in deze cao?
  • Ben je bereid om je daarvoor in te zetten?
  • Zijn er redenen, waardoor je dit niet kunt/wilt/durft?
  • Kun je onderwerpen benoemen die bij je werkgever niet goed geregeld zijn, of die niet volgens cao worden uitgevoerd?

Inbreng en inzet medewerkers noodzakelijk

De afgelopen periode heeft aangetoond dat zowel inbreng als inzet van medewerkers noodzakelijk is om een cao-traject succesvol te laten zijn. Misschien denk je nu wel, ik zou best samen met een aantal collega's de cao-commissie willen vormen. Je denkt dan met elkaar na over hoe we de doelen willen bereiken en wellicht wil je aanwezig zijn bij de onderhandelingen, ook dat kan. Het zou een mooi resultaat zijn als er vanuit de verschillende formules mensen mee willen denken, dan komen ook de verschillende werkwijzen aan bod en kunnen we daar rekening mee houden.

Heb je belangstelling, wil je er meer over weten, neem contact op via de mail k.huntjens@cnvvakmensen.nl of telefonisch 06-47826877.

CNV Vakmensen
Kitty Huntjens, cao-onderhandelaar