Wat zijn Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen?
Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen, kortweg O&O-fondsen, ontstaan uit afspraken tussen vakbonden en werkgevers. Deze afspraken maken ze tijdens cao-onderhandelingen. Zij besluiten hoe het geld wordt besteed. Dit gebeurt altijd met oog op de behoeften van een specifieke sector. De bijdrage aan het opleidingsfonds komt uit een deel van de lonen van werknemers in die sector.
O&O-fondsen zijn er in alle soorten en maten. Ze bestaan zowel in de publieke sector als in de marktsectoren. Vooral in grote sectoren zoals bouw en metaal en techniek zijn er fondsen met veel mogelijkheden voor scholing.
Kom jij in aanmerking voor het scholingsfonds?
Of je recht hebt op een scholingsbudget, hang af van je cao. In sommige cao’s krijg je ook een budget voor opleidingen buiten de sector. Zo vergroot je jouw inzetbaarheid. Andere cao’s betalen alleen voor opleidingen binnen de sector.
Om gebruikt te maken van het scholingsfonds moet je in de sector werken. Ook moet je bereid zijn om tijd te steken in je opleiding. Denk aan schooldagen of huiswerk. Soms kan dit tijdens werktijd, maar vaak ook deels in je eigen tijd. Check jouw cao voor de regels die voor jou gelden.
Ontdek je mogelijkheden met het O&O-fonds
Benieuwd naar de afspraken over een scholingsfonds? Bekijk dan je cao. Daarin vind je of je in aanmerking komt voor het O&O-fonds. Ook staan de voorwaarden erin. Dus, duik in je cao en ontdek welke kansen er voor jou liggen!