Zo krijg je grip op je loopbaan I 4 tips

Wil jij alles uit je loopbaan halen, nu én in de toekomst? Wij geven je graag 4 tips om grip te krijgen op je loopbaan.

Je loopbaan duurt tegenwoordig steeds langer. Dit komt natuurlijk door het opschuiven van de AOW-leeftijd van 67 jaar en 3 maanden vanaf 2022. Belangrijk dus, dat je vitaal en gezond blijft werken tot aan je oudedag. Maar ook dat je plezier hebt in je werk. Dat het voldoende uitdaging biedt. Niet alleen nu, ook later. Wij geven je graag 4 tips om ervoor te zorgen dat je de regie pakt over je loopbaan.

Tip 1: Pak de regie over je loopbaan

Ga zelf achter het stuur van je carrière zitten. Bepaal welke ingrediënten nodig zijn om je droombaan te realiseren. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor stappen in je loopbaan. Niet je werkgever. Pak zelf de regie en weet dat jij aan het roer staat van je eigen loopbaankansen. Dit geeft je meer vertrouwen in de toekomst. Deze mindset helpt je bij een eventuele heroriëntatie op een nieuwe baan. Of juist inzicht in wat je binnen je huidige baan nodig hebt – bijvoorbeeld in de vorm van cursussen of een opleiding – om te groeien.

Tip 2: Loopbaan apk

Het is goed om regelmatig stil te staan of het werk nog bij je past. Alleen als je een reëel beeld hebt van je werkgeluk, kun je bijsturen als dat nodig is. Stel jezelf daarom regelmatig de vraag: ‘Waar sta ik en wat wil ik over 5 jaar bereiken?' En: ‘Biedt dit werk mij voldoende uitdaging of moet ik mijn koers wijzigen?’. Zie het als een soort apk-keuring van je loopbaan. Een bewust ingebouwde momentopname om te checken of je nog de juiste koers vaart. Het gaat daarbij niet alleen om je huidige- of toekomstige skills, maar ook of je nog plezier in je werk hebt. Alleen dan pak je de regie over je loopbaan en je werkgeluk.

Tip 3: investeer continu in leren en ontwikkelen

Een diploma voor de rest van je werkende leven is passé. Om mee te komen op een snel veranderende arbeidsmarkt, is het essentieel om te blijven investeren in (bij)scholing. Daarmee leer je steeds weer omgaan met veranderingen op de arbeidsmarkt en in je baan. Verzeker je van sterk werk, nu en in de toekomst, met scholing en ontwikkeling. Zo krijg je meer grip op je eigen loopbaan. James Loopbaan helpt je graag op weg met professioneel loopbaanadvies en trainingen.

James Loopbaan

Kan jij wel wat hulp gebruiken met het uitstippelen van je loopbaan? De loopbaancoaches van James Loopbaan helpen je graag met loopbaanadvies.

Bekijk het aanbod

Tip 4: Mogelijke switch

Werk jij in een fysiek zwaar beroep? Dan is het verstandig om in een vroeg stadium na te denken over een eventuele switch. Want lukt het jou als schoonmaker of bouwvakker om tot je pensioen te blijven werken in goede gezondheid? Waarschijnlijk niet. Speel daarop in en wacht niet tot je het werk fysiek niet meer aankunt. Bereid je (samen met je werkgever) voor op mogelijke alternatieven. Weet dat er in veel sectoren een Opleidings- en Ontwikkelingsfonds (O&O-fonds) actief is. Deze O&O-fondsen bieden scholings- en opleidingsmogelijkheden voor werknemers in die sector. Sommige O&O-fondsen verstrekken opleidingsbudgetten voor opleidingen buiten de sector, zodat je actief investeert in brede inzetbaarheid. Check je cao wat jouw mogelijkheden zijn.

Sluit je aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. Komen op voor jouw belangen als werknemer. En begeleiden je bij het in kaart brengen van je loopbaan met professionele loopbaantrajecten. Samen staan we sterk.

  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict
  • Hulp van loopbaancoaches in je loopbaantraject