Blue Monday: 8 tips om deze werkdag de baas te zijn

Het is koud, de dagen kort en donker en de gezellige feestdagen zijn achter de rug. De perfecte ingrediënten voor een deprimerende werkdag: oftewel Blue Monday. Misschien sleep je jezelf wel naar de printer. Of zie je als een berg op tegen die meeting. Niet nodig! Wij geven je 10 tips om van Blue Monday een succesvolle werkdag te maken.

1. Zorg goed voor jezelf

Als je goed voor jezelf zorgt, ben je beter in staat om tegenslagen te verwerken. Dat begint met een goede nachtrust. Te weinig slaap heeft grote invloed op je humeur. Ga eens lekker vroeg naar bed en pak die 7,5 uur slaap. En heb je nog puf, ga de avond ervoor lekker sporten voor die extra dopamineshot. Wedden dat je lekker slaapt en uitgerust aan je dag begint? De meest deprimerende werkdag van het jaar is dan niet alleen sneller voorbij, je voelt je frisser en fitter. Met deze tip is het morgen Happy Tuesday!

2. Bereid je voor

Je word wakker en denkt meteen aan al het werk dat je vandaag moet doen. Stress! Dat voorkom je door de avond ervoor op een briefje te noteren wat je de volgende dag moet doen. Zo kun je alles echt even uit je hoofd zetten en slaap je een stuk prettiger. Handig: in je slaap gaat je onderbewustzijn al aan de slag met alle taken.

3. Start met de taken waar je tegenop ziet

Zie je als een berg op tegen die ene taak? En blijf je het maar voor je uitschuiven? Breek met die gewoonte en handel het direct in de ochtend af. Je start dan gelijk met een positief gevoel. Laat je e-mailbox even voor wat het is en focus jezelf op die ene taak. En laat je omgeving weten dat je pas na het afhandelen hiervan weer bereikbaar bent. Wedden dat het je een goed gevoel geeft dat je eindelijk een streep kan zetten door die opdracht.

4. Stel realistische doelen

Maak een realistische planning voor jezelf. Schrijf 5 zaken op die je vandaag écht moet afronden en voorkom propvolle to-do-lijstjes. Zo verzeker je jezelf ervan dat je alles aan het einde van de werkdag hebt afgerond. En zeg nou zelf, wat is er nou heerlijker dan je werkdag afsluiten met een lege takenlijst?

Loopbaantraject

Heb jij wel vaker een Blue Monday gevoel op je werk? Dan wordt het misschien tijd om je loopbaan onder de loep te nemen, samen met een loopbaancoach. CNV helpt je met een professioneel loopbaantraject graag op weg naar jouw droombaan.

Aanmelden loopbaantraject

5. Even helemaal niks

Zie je als een berg op tegen je werkdag? Dan kan het helpen om even afstand te nemen. Een stapje terug geeft juist ruimte in je hoofd. Klinkt apart? Regelmatig rust nemen zorgt juist voor een hogere productiviteit. Dus zit je er even doorheen en komt er niks uit je handen? Doe dan op wat vaste momenten een stapje terug. Maak even een ommetje of klets gezellig wat bij met collega’s. Kies waar jij het meest energie van krijgt.

6. Som je kleine gelukjes op

Heb je op Blue Monday meer nodig dan een kop koffie om op stoom te raken? Kijk dan eens door de routineklussen heen en focus je op 3 werkzaken die een glimlach om je mond toveren. Dat kan echt van alles zijn: de aftrap van een nieuw project, lunchen met collega’s of jezelf aanmelden voor die cursus waar je al heel lang naar uitkijkt. Door er 3 op een rij te zetten, kom je in een positieve mindset. Self fullfilling prophecy noemen we dat ook wel.

7. Vergader buiten

Laat het weer het toe? Ga dan lekker buiten vergaderen. Van 20 minuten frisse licht word je blijer en fitter. Ook neemt je hersenactiviteit toe, waardoor je beter verbanden legt, creatiever denkt en sneller informatie verwerkt en opslaat. De volgende keer dat je collega voorstelt om te vergaderen in die saaie vergaderruimte, stel jij voor om productief te overleggen in de buitenlucht.

8. Ga met je loopbaan aan de slag

Heb jij wel vaker last van een Blue Monday gevoel op je werk? Dan is het misschien tijd om je loopbaan onder de loep te nemen, bijvoorbeeld met loopbaanadvies. In zo’n traject geef je, samen met een professionele loopbaancoach, antwoord op vragen als ‘Wie ben ik’, ‘Wat zoek ik’ en ‘Hoe kom ik daar’. CNV helpt je graag in je zoektocht naar jouw droombaan.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict