CNV Vakmensen sluit akkoord over nieuwe Cao Meubel

Hogere lonen en meer doorgroeiperspectief voor meubelmakers

Meubelmakers kunnen de komende jaren rekenen op meer doorgroeiperspectief dankzij een nieuw loongebouw en op korte termijn op meer loon, dankzij een loonsverhoging. Dat zijn CNV Vakmensen en de werkgevers in de meubelindustrie (CBM) met elkaar overeengekomen in een nieuwe cao. ‘Er moesten een paar tandjes bij en dat is gebeurd’, zegt CNV-onderhandelaar Emiel Peper.

Het akkoord behelst een nieuwe 2-jarige cao (1-1-2022 tot 1-1-2024) voor mensen die werken in een meubelfabriek, interieurbouwbedrijf (interieurs van gebouwen, winkels, caravans, schepen) of als maker van scheidingswanden, gymnastiektoestellen, biljarts, graf- en crematiekisten, lijstenmakers en een aantal deurenfabrieken.

Loon(gebouw)

Per 1 januari 2022 worden werknemers overgeschaald van het oude (beperkte) naar het nieuwe loongebouw. Het salaris blijft daarbij minimaal gelijk, maar gaat in veruit de meeste gevallen al per 1 januari 2022 omhoog. In februari 2022 volgt bovendien een verhoging van de schaalsalarissen en feitelijk betaalde salarissen van 3% en per 1 januari 2023 nog een keer met 3,25%.

Inhaalslag

Peper: ‘Het werd tijd dat meubelmakers er in loon op vooruit gingen. In de afgelopen cao was daar geen ruimte voor als gevolg van de coronacrisis. Nu kun je zeggen dat we de inhaalslag hebben gemaakt die we bij het sluiten van de vorige cao hadden beloofd.’

Andere afspraken

Naast het loon is er ook overeenstemming over andere onderwerpen bereikt. Zo worden de rechten van uitzendkrachten op het gebied van verlof uitgebreid en gelijkgeschakeld met die van de vaste werknemers. De pensioenpremie gaat met 1,1% omhoog en wordt gelijk verdeeld tussen werkgever en werknemer.

CNV-onderhandelaar Peper is al met al behoorlijk tevreden: ‘Het is nu aan de leden. Als zij met dit resultaat instemmen hebben we een nieuwe cao. Ik geef ze een positief stemadvies.’