Staking bleek dreigende druppel

Alsnog cao bij Haagse vervoerder HTM

Morgen, vrijdag 10 juni stond een tweede stakingsdag gepland bij de HTM. Maar een dreigende herhaling van uitvallend stadsvervoer zoals vorige week in de hofstad was al voldoende: vandaag bereikte CNV Vakmensen en collega-vakbond FNV met de HTM een onderhandelingsresultaat over een nieuwe (ruim) tweejarige cao voor (september 2021 tot en met december 2023).

Onderhandelaar Sanne van der Meulen legt het resultaat binnenkort voor bij haar leden en schort tegelijkertijd de voorgenomen staking vooralsnog op.

Per 1 juli – over enkele weken dus - stijgen de lonen met 1,5%. 1 januari 2023 komt daar nog een salarisverhoging van 2,5% bij. In zowel 2022 en 2023 wordt de eindejaarsuitkering met 250 euro verhoogd. Verder is afgesproken dat eventueel koopkrachtverlies in 2022 en 2023, boven de respectievelijk 3,1% of 2,5%, ook nog door werkgever wordt gecompenseerd.

Al eerder betaalde HTM een eenmalige bruto uitkering van 500 euro per 1 januari 2022 en nog eens 90 euro per februari 2022 uit. Van der Meulen: ‘Het draaide nu vooral om een zo volledig mogelijke koopkrachtgarantie. En die hebben we nu onder druk van stakingen bereikt.’

CNV vakmensen-onderhandelaar Sanne van der Meulen noemt verder het uurloon van 14 euro wezenlijk dat HTM per 1 januari van dit jaar zal hanteren voor alle vaste werknemers als ondergrens.

Met HTM is daarnaast overeen gekomen dat er 145 nieuwe mensen worden aangenomen om de werkdruk te verminderen op diverse afdelingen.

Van der Meulen legt de onderhandelingsresultaat nu voor aan de leden. ‘Zij hebben er met hun staking nadrukkelijk voor gezorgd dat we vandaag en gisteren knopen konden doorhakken. Ze hebben het laatste woord.’