Alles wat je moet weten over nachtdiensten

Werk je tijdens een dienst langer dan 1 uur tussen 0.00 uur en 6.00 uur? Dan is het een nachtdienst. Voor nachtdiensten gelden andere regels dan voor dagdiensten. Wij maken ons hard voor goede afspraken, zodat je uitgerust aan het werk blijft. Er zijn veel regels voor nachtdiensten. We vertellen de belangrijkste.

Regels voor het aantal werkuren per week met nachtdiensten

  • Als je regelmatig nachtdiensten hebt, mag je nachtdienst maximaal 10 uur duren.
  • Je werkweek mag over een periode van 16 weken gemiddeld niet meer dan 40 uur zijn.

Wat is regelmatig? Meer dan 16 diensten in 16 weken. Werk je minder nachtdiensten dan dit aantal? Dan mag je gemiddeld 48 uur per week werken. Net als bij normale dagdiensten. Zo blijf je uitgeruster aan het werk.

Hoeveel nachtdiensten je achter elkaar mag werken

Je mag niet meer dan 7 nachtdiensten achter elkaar hebben. Het mogen er 8 zijn als dat in je cao staat.

Hoeveel rust je moet hebben na een nachtdienst

  • Eindigt je nachtdienst voor 2.00 uur? Dan mag je de eerste 11 uren na je dienst niet werken.
  • Eindigt je nachtdienst na 2.00 uur? Dan werk je na je dienst minimaal 14 uur niet. Maximaal 1 keer per week mag dat 8 uur zijn. Maar alleen als het echt nodig is voor het soort werk dat je doet.
  • Na een nachtdienst van 12 uur mag je minimaal 12 uur niet werken. Je mag maximaal 22 keer per jaar een nachtdienst van 12 uur draaien. En niet meer dan 5 per 2 weken.
  • Na een serie van 3 nachtdiensten of meer mag je minimaal 46 uur niet werken.

Hoeveel nachtdiensten je maximaal per jaar mag werken

Je mag maximaal 36 nachtdiensten werken per 16 weken. Dat is ook door onze inzet zo bepaald. Dat betekent maximaal 117 nachtdiensten per jaar. Staan er in de cao of je contract andere afspraken? Dan kan het maximaal aantal 140 zijn. Het mag alleen in een zogenoemde collectieve regeling staan als het noodzakelijk is voor de werkzaamheden van het bedrijf. We houden dit goed in de gaten.

Uitzondering op het maximaal aantal nachtdiensten

We vertelden al dat als je tussen 0.00 en 6.00 minimaal 1 uur werkt, het een nachtdienst is. Start je werkdag om 4.00 uur? Dan kom je waarschijnlijk uit op meer dan 140 nachtdiensten per jaar. In dat geval geldt de regel dat je niet meer dan 38 uur per 2 weken mag werken tussen 0.00 en 6.00 uur.

Er zijn veel uitzonderingen en verschillende regels als het over nachtdienst gaat. Wil je meer weten? Kijk dan op de website van Rijksoverheid.

Als je te veel 's nachts werkt

Werk je meer nachtdiensten dan mag? Neem dan contact met ons op. We komen op voor je rechten.

Neem contact met ons op

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict