Vertel op tijd aan je werkgever dat je zwanger bent
Vertel uiterlijk drie maanden voor de uitgerekende datum op je werk dat je zwanger bent. Eerder mag natuurlijk, net waar jij je prettig bij voelt. En geef zodra je het weet aan wanneer je met verlof wilt. Dat moet uiterlijk 3 weken van te voren. Je werkgever kan een zwangerschaps- en bevallingsverlof niet weigeren.
Zwangerschapsverlof berekenen
Zwangerschapsverlof gaat over het verlof vóór de uitgerekende datum. Dit verlof duurt minimaal 4 en maximaal 6 weken. Je mag zelf kiezen. Neem je 4 weken? Dan heb je langer verlof na de bevalling. Het totaal van beide soorten verlof is namelijk altijd minimaal 16 weken.
Bevallingsverlof berekenen
De duur van het bevallingsverlof hangt dus af van de lengte van het zwangerschapsverlof. Heb je 6 weken zwangerschapsverlof? Dan heb je recht op 10 weken bevallingsverlof. Neem je 4 weken zwangerschapsverlof, dan heb je 12 weken bevallingsverlof. Het kan zijn dat er in de cao van je werkgever afspraken staan over aanvullend verlof.
Als de baby eerder wordt geboren
Nu begint het echte rekenen, want de datum van de geboorte bepaalt uiteindelijk de totale duur van het verlof. Een voorbeeld.
- Je bevalt 2 weken voor de uitgerekende datum. En je bent 6 weken voor deze datum gestopt met werken. Dan heb je dus 4 weken zwangerschapsverlof en 12 weken bevallingsverlof. Je mag de dagen dat het verlof korter duurde namelijk optellen bij het bevallingsverlof. Aan de totale tijd van het verlof verandert dus niets: 16 weken.