Wat je moet weten over je zwangerschapsverlof en bevallingsverlof

Als je zwanger bent en werkt of een uitkering ontvangt, heb je recht op maximaal 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. In totaal heb je dus in ieder geval 16 weken verlof. Zo heb je tijd om de eerste maanden voor je kind te zorgen, al maken wij ons nog altijd hard voor een ruimer verlof. We leggen uit hoe het opnemen van zwangerschapsverlof precies werkt.

Vertel op tijd aan je werkgever dat je zwanger bent

Vertel uiterlijk drie maanden voor de uitgerekende datum op je werk dat je zwanger bent. Eerder mag natuurlijk, net waar jij je prettig bij voelt. En geef zodra je het weet aan wanneer je met verlof wilt. Dat moet uiterlijk 3 weken van te voren. Je werkgever kan een zwangerschaps- en bevallingsverlof niet weigeren.

Zwangerschapsverlof berekenen

Zwangerschapsverlof gaat over het verlof vóór de uitgerekende datum. Dit verlof duurt minimaal 4 en maximaal 6 weken. Je mag zelf kiezen. Neem je 4 weken? Dan heb je langer verlof na de bevalling. Het totaal van beide soorten verlof is namelijk altijd minimaal 16 weken.

Bevallingsverlof berekenen

De duur van het bevallingsverlof hangt dus af van de lengte van het zwangerschapsverlof. Heb je 6 weken zwangerschapsverlof? Dan heb je recht op 10 weken bevallingsverlof. Neem je 4 weken zwangerschapsverlof, dan heb je 12 weken bevallingsverlof. Het kan zijn dat er in de cao van je werkgever afspraken staan over aanvullend verlof.

Als de baby eerder wordt geboren

Nu begint het echte rekenen, want de datum van de geboorte bepaalt uiteindelijk de totale duur van het verlof. Een voorbeeld.

  • Je bevalt 2 weken voor de uitgerekende datum. En je bent 6 weken voor deze datum gestopt met werken. Dan heb je dus 4 weken zwangerschapsverlof en 12 weken bevallingsverlof. Je mag de dagen dat het verlof korter duurde namelijk optellen bij het bevallingsverlof. Aan de totale tijd van het verlof verandert dus niets: 16 weken.

Handreiking Zwangerschap en Werk

Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Misschien wil je met de komst van de kleine minder werken. Of gebruik maken van een langere verlofperiode, om optimaal te genieten van de baby. Benieuwd wat je rechten en plichten zijn – van jou en je werkgever? Je leest het in de handreiking Zwangerschap en werk.

Download Handreiking

Als de baby eerder wordt geboren

Nu begint het echte rekenen, want de datum van de geboorte bepaalt uiteindelijk de totale duur van het verlof. Een voorbeeld.

  • Je bevalt 2 weken voor de uitgerekende datum. En je bent 6 weken voor deze datum gestopt met werken. Dan heb je dus 4 weken zwangerschapsverlof en 12 weken bevallingsverlof. Je mag de dagen dat het verlof korter duurde namelijk optellen bij het bevallingsverlof. Aan de totale tijd van het verlof verandert dus niets: 16 weken.

Als de baby later wordt geboren

Twee voorbeelden:

  • Je bent 6 weken voor de uitgerekende datum gestopt met werken. Je baby is 1 week na deze datum geboren. Na de datum van de geboorte heb je altijd recht op minimaal 10 weken bevallingsverlof. In totaal heb je dus 17 weken verlof.
  • Ben je 5 weken voor de uitgerekende datum gestopt met werken en beval je een week na de uitgerekende datum? Je hebt recht op 11 weken bevallingsverlof. Ook dan heb je dus 17 weken verlof: 6 weken zwangerschapsverlof en 11 weken bevallingsverlof.

Verlof bij een tweeling of meerling

Ben je in verwachting van een twee- of meerling? Dan krijg je 10 weken zwangerschapsverlof en minimaal 10 weken bevallingsverlof. In totaal dus 20 weken. Verder gelden dezelfde regels over de lengte van het verlof als bij een eenling. De datum van de geboorte bepaalt ook hier de totale duur van het verlof.

Zwanger en ontslag

Je werkgever mag je niet ontslaan omdat je zwanger bent. Ook niet tijdens de verlofperiode en de eerste 6 weken ná het bevallingsverlof. Alleen in speciale gevallen zoals een reorganisatie is ontslag mogelijk. Loopt je contract af tijdens een zwangerschap? Dan hoeft je werkgever het niet te verlengen, al mag de zwangerschap nooit een reden zijn. Helaas zien we in de praktijk dat het wel vaak voorkomt. Wij kunnen helpen als je denkt dat je zwangerschap de reden is.

Ben je aan het solliciteren? Je bent niet verplicht om tijdens een sollicitatiegesprek te vertellen dat je zwanger bent.

Waar je werkgever voor moet zorgen

Tijdens je zwangerschap en de periode dat je borstvoeding geeft, moet je werkgever zorgen dat je veilig en gezond kunt werken. Het kan zijn dat je andere werkzaamheden mag gaan doen. Op het volgende heb je na de bevalling recht, maar overleg wel altijd met je werkgever:

  • Extra pauzes (maximaal 1/8 deel van je werktijd, tot 6 maanden na de bevalling)
  • Geen onregelmatig werk, overwerk en nachtdiensten. Tot 6 maanden na de bevalling.
  • Een geschikte, af te sluiten ruimte om te rusten en te kolven. Je hebt voedingsrecht totdat je baby 9 maanden is. Je mag maximaal een kwart van je werktijd besteden aan voeden of kolven.
  • Noodzakelijk zwangerschapsonderzoek als dat onder werktijd valt. Je werkgever betaalt je loon door voor de duur van het zwangerschapsonderzoek en de reistijd.

Problemen met je werkgever door zwangerschap

Houd je werkgever zich niet aan de afspraken over zwangerschap? Of denk je dat je ontslag te maken heeft met je zwangerschap? Neem contact met ons op. Dan zoeken we het samen uit.

Neem contact met ons op

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict