Wat je moet weten over je vakantiedagen

Wie hard werkt, wil en moet af en toe ook uitrusten. Daarom heb je recht op een aantal vakantiedagen per jaar. Iedereen heeft wettelijke vakantiedagen. Daarnaast krijg je meestal nog extra bovenwettelijke vakantiedagen, als dat in je contract of cao staat. Ontdek waar jij recht op hebt.

Week extra vakantie door cao

Heeft jouw werkgever een cao? Dan heb je vaak ruim een week extra vakantie bovenop het aantal wettelijk verplichte vakantiedagen. Dat is nog eens lekker! Ook dat regelt de vakbond samen met jou.

Hoeveel vakantiedagen je wettelijk hebt

Er zijn twee soorten vakantiedagen: wettelijke en bovenwettelijke. De wettelijke vakantiedagen liggen vast in de wet. Dit is altijd 4 keer het aantal uren dat je per week werkt. In de tabel zie je hoe dat werkt:

Wettelijke vakantiedagen

Werkuren per week Vakantieuren per jaar Vakantiedagen per jaar
40 160 20
36 144 18
32 128 16
24 96 12
12 48 6

Maak je niet al je wettelijke vakantiedagen op? Het jaar erop zijn ze nog 6 maanden geldig, tot 1 juli dus. Daarna vervallen ze. Soms kan in je arbeidscontract of cao staan dat wettelijke vakantiedagen langer geldig zijn. Je kunt wettelijke vakantiedagen niet laten uitbetalen.

Wat je moet weten over bovenwettelijke vakantiedagen

Bovenwettelijke vakantiedagen zijn extra vakantiedagen bovenop het wettelijk minimum. Dat kan voor iedereen verschillen. Het komt gelukkig vaak voor dat je recht hebt op een aantal bovenwettelijke vakantiedagen. Bekijk je cao om te zien op hoeveel dagen je recht hebt. Het kunnen ook leeftijds- of seniorendagen zijn. Goed om te weten: ATV-dagen zijn geen bovenwettelijke vakantiedagen.

Geldigheid en afkopen bovenwettelijke vakantiedagen

De dagen die je boven het wettelijk minimum aan vakantie krijgt, hoef je niet datzelfde jaar te gebruiken. Ze blijven maximaal 5 jaar geldig. Je kunt bovenwettelijke vakantiedagen ook uit laten betalen. Die mogelijkheid moet dan wel in je cao of arbeidsovereenkomst staan. En daarnaast moet je werkgever dit ook willen. Het is niet verplicht, net zoals het voor jou niet verplicht is om vakantiedagen uit te laten betalen mocht je werkgever dat aan je vragen.

Zo vraag je vakantiedagen aan

Bedrijven hebben vaak een eigen manier om vakantiedagen aan te vragen. Van direct bij de leidinggevende tot in een online programma. Hoe je het ook aanvraagt, je werkgever moet binnen 2 weken reageren. Doe hij dat niet? Dan heb je recht op de vakantiedagen die je hebt aangevraagd.

Er zijn 2 redenen waarom je werkgever een verzoek op vakantie kan afwijzen:

  • Als er sprake is van een collectieve vakantie. Zoals in de bouw en het onderwijs. Of als er in je arbeidsovereenkomst een vaste vakantieperiode staat.
  • Als de vakantiedagen die je wilt opnemen problemen geven voor je werkgever. Je werkgever moet dan wel toestemming geven voor een andere vakantieperiode.

Je werkgever moet altijd zorgen dat je binnen het jaar je wettelijke vakantiedagen op kunt nemen. Het is natuurlijk belangrijk dat jij als werknemer op tijd je rust pakt.

Opbouw vakantiedagen bij verlof en ziekte

Tijdens zwangerschaps- en bevallingsverlof bouw je gewoon vakantiedagen op. Bij onbetaald verlof bouw je geen vakantiedagen op, behalve bij langdurend zorgverlof en aanvullend geboorteverlof.

Word je tijdens je vakantie ziek? Laat het weten aan je werkgever. De dagen waarop je ziek bent, raak je niet kwijt. Dit zijn ziektedagen.

Het recht op vakantiegeld

Naast vakantiedagen heb je ook recht op vakantiebijslag. Oftewel: vakantiegeld. Dit is minimaal 8 procent van je bruto jaarsalaris. Vaak betaalt je werkgever dit eind mei of begin juni. Sommige werkgevers betalen het elke maand uit. Dit gebeurt vaak bij uitzendwerk of vakantiewerk. De hoogte van het vakantiegeld moet dan wel op je loonstrook staan.

Ben je het oneens met je werkgever over je vakantiedagen?

Heb je vragen of ben je het bijvoorbeeld niet eens met hoe je werkgever je vakantiedagen verwerkt? Neem dan contact met ons op. Dan zoeken we het samen uit.

Neem contact op

Veelgestelde vragen over jouw vakantiegeld

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict